Rusija i STO: primamljive perspektive za EU

Izvor: Vostok.rs, 16.Dec.2011, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i STO: primamljive perspektive za EU

16.12.2011. -

400 milijardi dolara – takav je godišnji obrt između Rusije i Evropske unije i ova cifra će se posle ulaska u STO povećati. Ovo je izjavio predsednik Rusije Dmitrij Medvedev posle završetka samita Rusija i EU u Briselu. Osim toga, Rusija je spremna da investira potrebna novčana sredstva za podršku evropske ekonomije, istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je ruski predsednik.

Samit Rusija-EU odvijao se u situaciji, složenoj za Evropsku zajednicu: ekonomska kriza, a zajedno s njom i teška situacija s evrom, odbijanje Velike Britanije da potpiše finansijski sporazum. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev ponudio je pomoć EU. „Rusija je zainteresovana da se EU sačuva kao moćna politička i ekonomska sila. I važno nam je da zemlje EU sačuvaju izuzetno važnu rezervnu valutu – evro. Pružićemo finansijsko pomoć, pošto imamo kvotu, u okviru članstva u MMF i spremni smo da investiramo potrebna novčana sredstva za podršku evropske ekonomije".

Rusija i EU su strateški partneri, istakao je Dmitrij Medvedev. a Jedan od nesumnjivih uspeha tekuće godine jeste energetska saradnja:

Između ostalog, puštanje prve faze severnoevropskog gasovoda. Siguran sam da će on ojačati energetsku bezbednost. Iako imamo i problema u ovoj oblasti. Branićemo i svoje sopstvene interese. To su implementacija Trećeg energetskog paketa i neki planovi za izgradnju međudržavnih i transkontinentalnih gasovoda. Međutim, važno je da razmenjujemo informacije i da smo otvoreni za dijalog. Rusija ostaje pouzdan izvoznik ugljovodonka u Evropu. I ovo dugogodišnje uspešno iskustvo zajedničkog rada će se nastaviti.

Program „Partnerstvo za modernizaciju" predstavlja ključ za saradnju između Rusije i EU u toku poslednjih godina. Ostvareni rezultati ostavljaju snažan utisak. Pre svega, to je završetak pregovora o STO, podsetio je Dmitrij Medvedev:

Toliko smo snage uložili u ovo. Niko nije tako dugo čekao na red. I oni, koji su jači od nas po ekonomskom potencijalu, i oni koji su slabiji. Svi su oni brže prelazili ovaj put. Borili smo se za to, iako STO ima i pluseve i minuse. Međutim, to će pospešiti razvoj ruske ekonomije. U celini, to je pozitivan korak i pobeda. I drago mi je što se dešava u periodu dok sam ja predsednik.

Osim toga, postoji i realan napredak u oblasti viza. Završen je rad na usaglašavanju spiska zajedničkih koraka, praktičnih aktivnosti na prelazak u bezvizni prostor, istakao je Dmitrij Medvedev.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.