Rusija:EU da izmeni sporazum sa UKR

Izvor: B92, 19.Sep.2014, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija:EU da izmeni sporazum sa UKR

Rusija je zatražila od Evropske unije da izmeni sporazum o pridruživanju Ukrajine Uniji.

Tako bi se u Rusiji smanjila zabrinutost da će se primeniti deo dogovora koji se odnosi na slobodnu trgovinu, saznaje Frans pres.

U pismu s datumom od ponedeljka, upućenom evropskom komesaru za trgovinu Karelu de Guhtu, ruski ministar ekonomije Aleksej Uliukajev traži da bude "sve jasno pripremljeno" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za trilateralne razgovore (EU-Rusija-Ukrajina) o trgovinskim odnosima EU i Ukrajine.

U pismu se traži "pripremanje izmena i dopuna Sporazuma o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji".

Neimenovani evropski zvaničnik potvrdio je postojanje tog pisma i dodao da Evropska komisija priprema odgovor.

"Izmene i dopune (sporazuma) treba da budu pravno obavezujuće kako bi se smanjila zabrinutost ruske strane", navodi se u pismu Uliukajeva.

Sporazum o pridruživanju Evropske unije i Ukrajine istovremeno je u utorak ratifikovan u ukrajinskom i u Evropskom parlamentu, dok je primena dela sporazuma o slobodnoj trgovini pomerena za kraj 2015. godine.

"Odložićemo dogovor o slobodnoj trgovini za 31. decembar sledeće godine", rekao je prošle nedelje De Guht.

Rusija smatra da Ukrajina ne može da ima slobodnu trgovinu istovremeno s Rusijom i EU.

"Tekst je sada završen i ratifikovan. Jedini način da se izmeni jesu ponovni pregovori EU i Ukrajine. Mislimo da treba da odgovorimo na zabrinutost Rusije u okviru postojećeg sporazuma", rekao je neimenovani evropski zvaničnik.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija: EU da izmeni sporazum sa Ukrajinom

Izvor: Vesti-online.com, 19.Sep.2014

Rusija je zatražila od Evropske unije (EU) da izmeni sporazum o pridruživanju Ukrajine Uniji kako bi se u Rusiji smanjila zabrinutost da će se primeniti deo dogovora koji se odnosi na slobodnu trgovinu, saznaje Frans pres. ..Rusi smatraju da Ukrajina ne može da ima slobodnu trgovinu istovremeno sa...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.