Rumunski predsednik Basesku poziva Moldaviju da okonča politički zastoj

Izvor: Southeast European Times, 29.Apr.2011, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunski predsednik Basesku poziva Moldaviju da okonča politički zastoj

Postoji zabrinutost da bi dugotrajna politička kriza mogla da poremeti težnje Kišinjeva za integraciju u EU.

29/04/2011

(ACTMedija, Moldpres – 29.4.2011; Agerpres, Devet sati, HotNews.ro, Azi.md, ACTMedija, Moldpres – 28.4.2011)

Rumunski predsednik Trajan Basesku upozorio je u četvrtak (28. aprila) da konstantni zastoj u Moldaviji treba uskoro da se reši. U suprotnom bi 27-člana >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << EU mogla da počne da gubi interesovanje, rekao je Basesku posle razgovora sa predsednikom moldavskog parlamenta i privremenim predsednikom Marijanom Lupuom, koji je boravio u Rumuniji.

Ta bivša sovjetska republika je bez predsednika od septembra 2009, kada je Vladimir Voronjin iz Komunističke stranke podneo ostavku. Svi pokušaji posle toga da se izabere novi predsednik su propali, jer nijedan kandidat nije uspeo da dobije većinsku podršku od 61 glasa, u parlamentu koji ima 101 poslanika.

U skladu sa ustavom, Lupu kao predsednik parlamenta obavlja i tu funkciju i biće privremeni predsednik dok se ne izabere novi predsednik države.

Basesku je izrazio uverenje da će zapadno orijentisane stranke u vladajućoj Alijansi za evropsku integraciju (AEI) biti u stanju brzo da okončaju dugotrajni zastoj.

„To je unutrašnji problem za čije će rešavanje moldavski političari, sigurno, pronaći resurse, u nacionalnom interesu“, rekao je rumunski predsednik.

Lupu, čija je Demokratska stranka članica tročlane koalicije AEI, istakao je da bi neuspeh da se reši politička kriza imao „dramatičan“ uticaj ne samo na odnose njegove zemlje sa evropskim partnerima, nego i na domaću scenu.

„Govorim o tome da građani izgube poverenje u političku klasu i sopstvenu zemlju, u sposobnost vođenja javnih poslova“, rekao je on.

Sastanak dvojice lidera bio je fokusiran na niz pitanja, uključujući prioritete u bilateralnim odnosima, a posebno u energetskom sektoru, zatim nade Moldavije za integraciju u EU, kao i predstojeće razgovore o transdnjestarskom sukobu.

„Dotakli smo se prioriteta Moldavije u njenom odnosu sa EU i pružili uveravanja predsedniku Lupuu u pogledu naše pune podrške, kako za sporazum o slobodi kretanja, sporazum o vizama … tako i za početak pregovora u svetlu sporazuma o pridruživanju“, izjavio je Basesku novinarima posle sastanka, a prenosi rumunski dnevnik na engleskom jeziku Devet sati.

Dvojica lidera takođe su se saglasila da što pre treba napraviti akcioni plan za implementaciju deklaracije potpisane 2010, o strateškom partnerstvu za evropsku integraciju između Rumunije i Moldavije.

Lupu je takođe izrazio nadu da će predstojeći razgovori o otcepljenom moldavskom regionu Transdnjestra dovesti do napretka. Sledeća runda pregovora između dve strane, kao i RUsije, Ukrajine i OEBS, treba da se održi u junu. EU i Sjedinjene Države takođe učestvuju u procesu kao posmatrači.

„Transdnjestarski problem može i biće rešen, jer, za razliku od mnogih drugih zamrznutih konflikata, ovo nije verski ili etnički konflikt, nego je zasnovan na ideološkim razlozima koji datiraju iz devedesetih, kada se raspadao SSSR“, rekao je moldavski lider.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.