Rumunija i dalje ne priznaje nezavisnost Kosova

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jul.2010, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija i dalje ne priznaje nezavisnost Kosova

Rumunija ostaje pri stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, uprkos tome što je Evropski parlament (EP) pozvao zemlje-članice Evropske unije da to učine, izjavio je u Kišinjevu ministar inostranih poslova Teodor Bakonski.

EP je u četvrtak usvojio rezoluciju koja poziva sve članice EU da priznaju akt privremenih institucija samouprave u Prištini.

U dokumentu se kaže da će EP "pozdraviti priznavanje nezavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Kosova od strane svih zemalja članica", podsećajući da je do sada 22 od 27 članica EU priznalo Kosovo kao nezavisnu državu a da pet nije - Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija.

"Čekamo konsultativno mišljenje Međunarodnog suda pravde i držimo se našeg dosadašnjeg stava", rekao je ministar Bakonski tokom posete glavnom gradu Moldavije ukazujući da se radi o nekoj vrsti "nacionalne linije", prenela je rumunska nacionalna novinska agencija Agerpreš.

"Rumunija veoma duboko poštuje principe preporuka Evropskog parlamenta ali, istovremeno, ima svoju nacionalnu liniju koju prati i koja nije ništa manje principijelna po pitanju Kosova".

Rumunija podržava i Moldaviju koja odbija da prizna odcepljenje svog istočnog dela teritorije Pridnjestrovlja, čije stanovništvo pretežno govori ruski jezik, i jednostrano je 1992. proglasilo nezavisnost.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.