Rumunija će podržati Srbiju na putu ka EU

Izvor: Vesti-online.com, 12.Mar.2012, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija će podržati Srbiju na putu ka EU

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Zdravko Ponoš i državni sekretar u rumunskom Ministarstvu spoljnih poslova Bogdan Auresku razgovarali su u Bukureštu o bilateralnim odnosima i pitanju nacionalnih manjina.

Auresku je pružio uveravanja da će Rumunija "nastaviti da podržava Srbiju u naporima srpskih vlasti usmerenim u pravcu pridruživanja Evropskoj uniji", saopštilo je rumunsko Ministarstvo spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << poslova.

On je izrazio uverenje da će kandidatura Srbije za članstvo u EU biti stimulans za unutrašnje reforme i ispunjenje svih kriterijuma za pridruživanje, uključujući tu i pitanje položaja rumunske manjine na celoj teritoriji Srbije.

Auresku je podsetio na protokol o pravima rumunske manjine u Srbiji i srpske u Rumuniji, koji su dve države potpisale 1. marta u Briselu, i dodao da će o poštovanju tog protokola Eropska komisija objaviti izveštaj u oktobru.

On je predložio funkcionalni mehanizam nadgledanja na nivou ministarstava spoljnih poslova, radi uspešnog primenjivanja protokola. Ponoš je izjavio da će srpska strana uložiti sve napore da potpisani protokol bude primenjen. On je zahvalio rumunskim vlastima na principijelnom stavu po pitanju Kosova.

Ponoš i Auresku razgovarali su i o srpskoj kandidaturi za predsedavanje Generalnoj skupštine UN, a razgovori će biti nastavljeni u cilju pronalaženja zadovoljavajućeg rešenja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.