Rot: Srbija šalje jasan signal u pravcu Evrope

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2016, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rot: Srbija šalje jasan signal u pravcu Evrope

Poslanik u Bundestagu Mihael Rot izjavio je da za EU slobode medija, pravne države i demokratije, u celoj Evropi, posebno u Jugoistočnoj, imaju centralnu ulogu, te da se pregovori o pristupu i čitav taj proces proširenja, vrte oko pitanja demokratije, pravne države, jačanja civilnog društva i suzbijanja korupcije.

Rot je u intervjuu za Dojče vele rekao da proteklih godina nije bilo samo napretka, već i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << jasnog nazadovanja i da je utoliko važnije da stanovništvu država Zapadnog Balkana stalno šaljemo poruku: stojimo iza naših obećanja i želimo da vas podržimo na teškom putu ka Evropi.

Govoreći o Srbiji, Rot je rekao da Srbija stalno šalje jasan signal u pravcu Evrope, te dodao da se sa napredovanjem ka Evropskoj uniji očekuje i sve veće usaglašavanje na spoljnopolitičkom planu.

Naveo je da ni saradnja sa EU ni članstvo u EU ne znače okretanje leđa drugim partnerima.

Upitan kako ocenjuje situaciju u Srbiji, Rot kaže da je premijer Aleksandar Vučić na aprilskim izborima ojačan i da ima mandat za novu vladu.

"To ga legitimiše. Ali naravno da pobeda na izborima nije blanko-povlastica. I tu smo kod jedne vrlo osetljive tačke kada je reč o unutrašnjem razvoju većine balkanskih zemalja. Imamo posla sa apsolutnom polarizacijom u političkim sistemima", rekao je poslanik socijaldemokrata i državni ministar za Evropu u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova.

Oni, kaže, jedni druge ne vide kao konkurente ili kao protivnike, već kao neprijatelje.

"Ta klima neprijateljstva i mržnje mora da se prevaziđe. To posebno važi za odgovorne vlade koje moraju da shvate da opozicija nije nešto zlo, već da je ona elementarni deo demokratije. Sa njom se - i pored neizbežnih sukoba - mora sarađivati", naveo je.

Mora se, ističe, pokušati sa objedinjavanjem društvenih snaga.

"Ni saradnja sa EU ni članstvo u EU ne znače okretanje leđa drugim partnerima. Srbija stalno šalje jasan signal u pravcu Evrope. Sa napredovanjem ka EU očekujemo i sve veće usaglašavanje na spoljnopolitičkom planu", jasan je poslanik Bundestaga.

Upitan da li smatra da su rezerve Hrvatske u pogledu pregovora o priključenju Srbije EU opravdane, Rot kaže da Srbija zna da je ključ daljeg napretka u pristupnim pregovorima normalizacija odnosa sa Kosovom.

"Tu neće biti političkog popusta. Optimisti smo kada je reč o rešenju koje smo našli sa Hrvatskom i koje omogućava napredak u približavanju Srbije EU. Hrvatska je i sama na velikoj probi. Ona s jedne strane ima ulogu uzora, jer kao bivša jugoslovenska republika već godinama pripada EU", kazao je ne želeći, međutim, da navodi konkretne datume kada će zemlje Zapadnog Balkana odmaći korak dalje ili čak ući u EU.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Nema popusta za zemlje koje žele da budu članice EU"

Izvor: B92, 14.Jun.2016

Zemlja koja hoće da postane članica EU mora da suzbije korupciju, da ojača pravnu državu i da garantuje slobodu i raznovrsnost medija...EU je pre svega zajednica vrednosti, a ne projekat zajedničkog tržišta, izjavio je za Dojče vele poslanik nemačkog Bundestaga i državni ministar za Evropu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.