Robert Kuper dao dodatni rok Beogradu i Prištini

Izvor: Politika, 10.Jun.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robert Kuper dao dodatni rok Beogradu i Prištini

Edita Tahiri nas optužuje jer neće svako rešenje biti u korist prištinskih vlasti, a naš suverenitet neće biti okrnjen, kaže Borislav Stefanović

Pošto je šefica prištinskog tima Edita Tahiri juče Beograd proglasila odgovornim za prolongiranje sledeće runde razgovora, a šef srpskog tima Borko Stefanović to demantovao, iz Brisela je stigla „pomirujuća” vest da je posrednik EU u dijalogu Robert Kuper zapravo odlučio da se obema stranama da još otprilike >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dve nedelje.

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, nije htela za Betu da komentariše tvrdnje Tahirijeve da je srpska strana tražila odlaganje nego je samo prenela da je Kuper smatrao da je potrebno da timovi Beograda i Prištine dodatno obave tehničke pripreme za očekivano postizanje prvih sporazuma.

Komentarišući navode Tahirijeve da se Beograd uplašio potpisivanja sporazuma o paketu od šest tačaka (slobodi kretanja i trgovine, energetici, telekomunikacijama, vraćanju katastarskih i civilnih dokumenata, sudbini nestalih i priznavanju diploma), Stefanović je za „Politiku” kratko rekao da mu je razumljivo ponašanje Tahirijeve, i da ona takve izjave daje zato što želi da obezbedi pozicije u domaćoj javnosti: „jer neće svako rešenje biti u korist prištinskih vlasti, a naš suverenitet neće biti okrnjen”.

On je objasnio da su se jednostavno svi zajedno dogovorili da im je potrebno malo više vremena da uobliče rešenja, kao i način na koji bi ona mogla da se finalizuju dogovorom.

„Beograd ni na koji način nije odgovoran za bilo kakvo odugovlačenje”, rekao je Stefanović dodajući da to predstavlja „pokušaj nekih struktura da ponovo stave Beograd u staru poziciju nekoga ko odbija, ko je negativan, ko ne želi dogovor”.

Tahirijeva je za Tanjug „priznala” da postoje i manje poteškoće. „Predvideli smo da se sledeće nedelje sretnemo po peti put u Briselu, ali kod srpske strane su primetne oscilacije, promena stavova, čak povlače i neke svoje predloge koje su izneli i mislim da to prosto ne sme da se događa, da Vlada Srbije treba da bude mnogo ozbiljnija”, ocenila je Tahirijeva.

Prištinski dnevnik „Koha ditore” juče je je najavio da Kuper očekuje da će se dve strane saglasiti po barem dva pitanja: matičnim knjigama i slobodi kretanja.

Ovaj list saznaje iz evropskih izvora da je blizu postizanje sporazuma prema kome bi kosovski Albanci preko administrativne granice prelazili sa svojim dokumentima, a da srpska strana ne bi u te dokumente stavljala pečat (što bi značilo da ih ne priznaje). „Politika” u MUP-u saznaje da takva situacija može da se reši tako što bi uz ličnu kartu prištinskih vlasti mogla da se izdaje potvrda sa podacima o mestu i vremenu prelaska i da bi sa tim papirom stanovnici Kosmeta mogli da se kreću.

„Koha” navodi da su u Prištini ovu proceduru shvatili kao ustupak Beograda, pa su se saglasili da ipak prihvate kopije matičnih knjiga, a ne originale koje Beograd nije hteo da da. Predsednik kosovske skupštine Jakup Krasnići, koji vladi zamera na tome što dijalog nije javan, juče je kritikovao nameru da se prihvate kopije matičnih i katastarskih knjiga. „Kopije nisu validni dokumenti, to su kopije, i njihova validnost zavisi od originala”, rekao je Krasnići.

Evropski izvor dnevnika na albanskom jeziku potvrdio je da se neće potpisivati nikakav dokument, pošto Srbija odbija da stavi svoj potpis na dokument u kome se nalazi termin „Republika Kosovo”, a kosovska strana odbija da potpiše sporazum u kome piše drugačije.

Za ovo pitanje pronađeno je „kreativno” rešenje koje je predložio Kuper: strane neće davati zajedničke izjave, a sporazum će biti objavljen samo saopštenjem iz Kuperove kancelarije.

Tahirijeva je takođe najavila da je Priština predložila da se pitanje telekomunikacija reši „putem rominga između mobilnih operatera Srbije i Kosova, sa povoljnim tarifama koje će biti prihvatljive za građane, što bi uključilo prestanak rada ilegalnih mobilnih operatora (srpskih) koji deluju na Kosovu”.

Šefica prištinskog tima je još rekla da je „Beograd obećao da će priznati pečate kosovske carine, ali da će, ako se to ne dogodi, Priština uvesti porez na robu iz Srbije”.

Stefanović nije juče hteo da govori ni o kakvim predlozima rešenja, ponavljajući da Tahirijeva to radi kako bi obezbedila pozicije u domaćoj javnosti, kao i da postoji dogovor svih strana da Kuper saopšti precizno šta sadrže postignuti sporazumi.

B. Mitrinović

objavljeno: 11.06.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.