Rim objavio rat anarhistima

Izvor: Politika, 15.Jun.2012, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rim objavio rat anarhistima

Zbog ekonomske krize terorističke akcije radikalne levice mogle bi da budu proširene na celu EU, tvrdi šef Italijanske obaveštajne agencije za unutrašnju bezbednost

U racijama na 40 lokacija širom Italije, organi bezbednosti su sredinom nedelje uhapsili deset pripadnika takozvanog anarhističkog pokreta, zbirno nazvanog po „Neformalnoj anarhističkoj federaciji” (FAI), najpoznatijoj među ilegalnim organizacijama radikalne levice. Združena akcija pripadnika svih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rodova policije i organa unutrašnje državne bezbednosti poistovećena je sa objavom rata levom teroru, a rezultat proglašen značajnim uspehom u borbi protiv anarhista.

Uhapšeni se terete za (sa)učešće u dvadesetak atentata na ključne ličnosti iz političkog i privrednog života u Italiji, Nemačkoj i Švajcarskoj. Između ostalog, pripisuje im se pokušaj atentata na bivšeg šefa Dojče banke Jozefa Akermana u decembru prošle godine, atentat na šefa Italijanske nuklearne fondacije Roberta Adinolfija, kome je pucano u nogu, sredinom maja ove godine, kao i slanje „pismene opomene” šefu italijanske vlade Mariju Montiju.

Za razliku od prethodnih izveštaja u kojima se teretila isključivo „Neformalna anarhistička federacija”, saopšteno je da je reč o pripadnicima nekoliko „srodnih” ilegalnih pokreta.

„Najmanje dve terorističke grupacije aktivne su na teritoriji Italije”, tvrdi u izveštaju vladi i parlamentu general Đorđo Pićirilo, šef Italijanske obaveštajne agencije za unutrašnju bezbednost (AISI). „Uz ’Neformalnu anarhističku federaciju’ aktivan je i ’Međunarodni revolucionarni front’ (FRI)”.

Obrazlažući neophodnost obimnih mera bezbednosti – 14.000 državnih i lokalnih ustanova, stranačke prostorije i centrale velikih koncerna širom zemlje, stavljene su pod specijalnu zaštitu oko 20.000 pripadnika svih rodova policije i hiljadu komandosa italijanske armije – šef obaveštajnobezbednosne agencije je ukazao na povezanost terorista preko nacionalnih granica. Na pomenutu „umreženost” anarhista ukazuje i podatak da su pred početak racija u Italiji uhapšeni saučesnici u Nemačkoj i Švajcarskoj. Poternica je raspisana i za šestoricom Grka, koji su, navodno, učestvovali u operacijama na teritoriji Italije.

„Reč je o terorističkoj mreži bez jasnih komandnih struktura”, ističe se u poverljivoj analizi italijanske AISI, prosleđene bezbednosnim organima zemalja EU. Prema navodima autora, takozvani anarhisti grupišu se u „autonomne ćelije”, sa desetak ili manje članova.

„Zajedničko im je opredeljenje da aktima razaranja ukažu na političke ciljeve. Pričinjavanje materijalne štete je glavni naum, a ljudske žrtve su u većini slučajeva – kolateralna šteta”, piše u analizi i dodaje da „s obzirom na to da su terorističke ćelije nezavisne, ne može se prozreti cilj i nivo (planirane) štete atentata.”

O spremnosti pojedinih „operativnih” ćelija na takozvani obračun u krvi, svedoči atentat na šefa italijanske nuklearne fondacije „Ansaldo nukleare” Roberta Adinolfija, kome je pucano u nogu, kako se navodi, „po receptu” Crvenih brigada (Brigate rose), u prvoj fazi razvoja.

Koliko je tanana granična linija između nanošenja (spektakularne) materijalne štete i sakaćenja i političkih ubistava, pokazuje preobražaj Crvenih brigada u osamdesetim godinama prošlog veka. Na teret im se stavlja 73 pokušaja ubistva i ubistva, a vrhunac krvavog pira bila je otmica i potonja egzekucija bivšeg italijanskog premijera Alda Mora.

Stopama Crvenih brigada krenula je istoimena grupacija terorista, koja se 1999. proglasila naslednicom „velikih Crvenih brigada”. Do razotkrivanja i razbijanja počinili su tri ubistva i organizovali seriju atentata i pokušaja ubistava.

U obraćanju poslanicima italijanskog parlamenta, general Pićirilo je izrazio „operativnu sumnju”, da je italijanski (na)oružani anarhistički pokret avangarda evropskih anarhista. Citirajući iz pretećeg pisma FAI premijeru Montiju – „Narod više nije zainteresovan za Evropu (EU), neće da spasava banke, ni da učestvuje u stabilizaciji budžeta da bi se otplatili dugovi koje su političari prethodno napravili” – general je do detalja opisao strukture grčkih, španskih, nemačkih anarhista.

General upozorava da „sa pogoršanjem ekonomske situacije raste opasnost da se suočimo sa terorizmom, poput onog iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka”.

Miloš Kazimirović

objavljeno: 16.06.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.