Rim: 70 povređenih na protestu

Izvor: B92, 15.Okt.2011, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rim: 70 povređenih na protestu

Rim -- Tokom "Protesta ogorčenih" u Rimu stotine demonstranata se sukobilo se sa policijom, 70 je povređeno, od kojih troje teže.

Rim je danas bio poprište nasilja kakvo nije zabeleženo u italijanskoj prestonici godinama. U neredima su paljeni automobili, razbijane prodavnice i banke, a veliki broj okupljenih se sukobio sa policijom.

Prema podacima Anse, 25 osoba je dobilo lekarsku pomoć u poljskoj bolnici koju su postavile hitne službe kod bazilike Svetog Jovana Krstitelja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok je 45 ljudi primljeno u druge bolnice.

Protest koji je danas održan u Rimu, u okviru globalne pobune protiv bankara i političara, a kome je prisustvovalo nekoliko desetina hiljada ljudi, počeo je mirno. U jednom trenutku došlo do nasilja kada je nekoliko stotina radikalnih demonstranata sa kapuljačama, zapalilo više automobila i kanti za smeće. Oni su zatim krenuli u rušilački pohod duž nekoliko ulica oko Koloseuma, razbijajući izloge radnji i banaka.

Policija je u više navrata ispalila suzavac i upotrebila vodene topove u pokušaju da demonstrante rastera, ali su sukobi potrajali više sati.

Nasilje je na momente podesećalo na urbani gerilski rat pošto su demonstranti na policiju bacali kamenice, flaše i petarde.

Grupa demonstranata okružila je jedno policijsko vozilo, zasula ga kamenicama i flasama i zapalila, a kako je prikazano na snimku emitovanom na italijanskoj televiziji, dve osobe iz vozila uspele su da pobegnu.

Jednu zgradu u sastavu Ministarstva odbrane zahvatio je požar od vatre koja se proširila sa jednog zapaljenog automobila.

Trg San Đovani bio je prepun suzavca, a neki od mirnih učesnika protesta pokušali su da se sakriju u baziliku Svetog Ivana, jednu od najvećih crkava u Rimu, dok su drugi pokušali da zaustave nasilnike, i neke od njih predali u ruke policiji.

Gradonačelnik Rima Đani Alemano naložio je zatvaranje svih muzeja u Rimu iz bezbednosnih razloga.

Alemano je, komentarišući nerede na protestu demonstranata koji sebe nazivaju "ogorčenim", rekao da su oni koji su "zaista ogorčeni građani Rima".

Televizija RAI javila je da su najmanje dva požara podmetnuta duž rute kojom su prolazili demonstranti, a neki su palili italijanske i zastave Evropske unije.

Na ulicama italijanske prestonice bila je raspoređena policija, jer se očekivalo da će u protestima učestvovati oko 100.000 ljudi, prenele su agencije.

Demonstranti, nazvani "ogorčeni", organizovali su proteste i u drugim italijanskim gradovima.

U više od 70 zemalja širom planete danas se održava "protest ogorčenih" kojim želi da se ukaže na to da prevazilaženje ekonomske krize ne sme ići preko leđa siromašnih. U centru Beograda se u 16.00 sati, za kada je bio zakazan protest "Okupirajmo srpski Volstrit", okupilo tek nekoliko desetina ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.