Rezolucija o Kosovu pred UN

Izvor: RTS, 09.Sep.2010, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezolucija o Kosovu pred UN

Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o Kosovu koju je podnela Srbija. Zasedanje kasnilo zbog problema vezanog za prisustvo kosovskih zvaničnika.

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku počela se početak sednice Generalne skupštine na kojoj su razmatra predlog rezolucije o Kosovu, koju je podnela Srbija. Rezolucija predstavlja zajednički stav Srbije i Evropske unije.

Rezoluciju je predstavio ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Plenarna sednica počela je sa izvesnim zakašnjenjem, zbog nedoumica koje je izazvalo prisustvo predstavnika Kosova, pa je Jeremić zatražio od predsedavajućeg Generalne skupštine objašnjenje, obzirom da Kosovo nije suverena i nezavisna država.

"Vidimo predstavnike Kosovo. Oni nisu suverena nezavisna država i molim vas objasnite nam njihovo prisustvo", rekao je Jeremić, pokazujući na predsednika Kosova Fatmira Sejdiua, premijera Hašima Tačija i ministra spoljnih poslova Skendera Hisenija.

Srpski stav podržali su Rusi, ali je njihov protest bio uzalidan, jer je predsedavajući bio nemoćan da interveniše. Kosovska delegacija smeštena je na trećem nivou rezervisanom za goste. 

"Oni su gosti Francuske, Nemačke, Velike Britanije, Italije i SAD", odgovorio je predsedavajući Ali Abdusalam Treki.

Rezolucija je rezultat dogovora Srbije, 22 države koje su priznale nezavisnost Kosova i pet koje to nisu učinile.

Kompromis je postignut, kako bi sva pitanja bila rešavana u partnerskom odnosu sa Evropom, rekao je predsednik Boris Tadić i istakao da rezolucija, ni na koji način, ne sadrži priznanje nezavisnosti Kosova.

Prema njegovim rečima, proces usaglašavanja rezolucije sa EU počeo je još 26. jula, kada je bila sednica Skupštine Srbije na kojoj je i obećao razgovor sa Evropskom unijom i drugim važnim faktorima u međunarodnoj zajednici.

Izmenjena rezolucija se, kao i prethodna, poziva na principe i ciljeve UN. Prima se k znanju sadržaj savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde iz jula ove godine.

U novoj rezoluciji nema, za neke evropske partnere sporne rečenice, da jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja.

Izostavljena je i formulacija da se dijalogom reše sva otvorena pitanja. Umesto toga, izmenjena rezolucija pozdravlja spremnost Evropske unije da olakša proces dijaloga između Beograda i Prištine.

Navodi se da bi proces dijaloga, sam po sebi, bio faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu i da bi dijalog imao cilj da unapredi saradnju, ostvari napredak na putu ka Evropskoj uniji i poboljša živote ljudi.

Posle rasprave u Generalnoj skupštini, pitanjem Kosova će se i ubuduće, kao i dosad, baviti Savet bezbednosti UN, u skladu sa Rezolucijom 1244.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.