Rešenje za medicinski otpad i otpadne vode u Vrbasu i Kuli

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2011, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešenje za medicinski otpad i otpadne vode u Vrbasu i Kuli

VRBAS -

U Vrbasu je danas pušteno u pogon postrojenje za tretman medicinskog otpada vredno šest miliona evra, a otvoreno je u okviru šireg projekta pomoći Evropske unije.

Istovremeno je i bolnica u Vrbasu opremljena specijalnim vozilom za transport zaraznog medicinskog otpada, izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer prilikom puštanja u rad tog pogona.

On je podsetio da je EU zasad uložila 140 miliona evra u zdravstvo Srbije i naveo da donacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za tretman medicinskog otpada obuhvata 46 sterilizatora (autoklava), od kojih su dva instalirana u bolnici u Vrbasu, 54 vozila za transport tog opasnog otpada i tehničku pomoć.

U Vrbasu se godišnje prikupi oko 5.000 tona medicinskog otpada za koje je neophodno adekvatno odlaganje, naveo je Dežer, istakavši da će u pogonu koji je upravo otvoren biti prerađivan i veterinarski otpad.

Ka evropskim standardima

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je istakao da 60 tona medicinskog otpada dolazi iz bolnice u Vrbasu, od ukupno pet hiljada tona, koliko se godišnje proizvede u zemlji.

"Realizacijom ovog projekta slede se evropski standardi, ali ujedno poboljšava standard građana Vojvodine i cele Srbije" kazao je Pajtić.

Ministar zdravlja Zoran Stanković je naglasio da će preradom i zbrinjavanjem medicinskog otpada u Vrbasu biti sprečeno širenje zaraznih bolesti koje nastaju u dodiru sa bolničkim otpadom.

Sterilizatori koje je donirala EU omogućiće, kako je naveo, odlaganje infektivnog medicinskog otpada na odgovarajući način.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić je podsetio da je u prošlosti medicinski otpad predstavljao veliki problem, ali da je usvajanjem zakona o njegovom upravljanju otvorena mogućnost da se ovaj problem prevaziđe.

Dulić je pozvao privatne bolnice da zbrinjavaju otpad koji imaju u saradnji s drugim bolnicama u kojima će biti instalirani sterilizatori i najavio projekte za zbrinjavanje farmaceutskog otpada.

Za čistiji kanal

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Vensan Dežer potpisao je danas sa predsednicima opština Vrbas i Kula ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje voda sa Velikog bačkog kanala, koji je, kako je zajednički ocenjeno, ekološka crna mrlja, ne samo Srbije već i Evrope.

Vrednost projekta je 24 miliona evra, od kojih je 60 odsto dala EU, a ostatak vlade Srbije i Vojvodine, dok je za studiju izvodljivosti Holandija donirala 1,2 miliona evra.

Dežer je prilikom obilaska mesta gde će biti izgrađeno postrojenje rekao da se otpadne vode iz Velikog bačkog kanala šalju u Tisu i dalje u Dunav, čime zagrađuju i evropske zemlje.

"Ovim projektom uvodimo evropske standarde u zaštitu životne sredine u Vrbasu i Kuli i povećavamo zaštitu zdravlja stanovništva tih i drugih opština uz kanal", rekao je Dežer.

On je ocenio da će postrojenje, kada bude završeno, obezbediti bolji život građanima dve opštine i dodao da se nada da će doći do podizanja svesti ljudi u privrednim objektima čije otpadne vode idu u kanal i zagrađuju ga.

Dežer je dodao da veruje da će ceo projekat biti završen u narednih godinu i po, kako je planirano.

Višedecenijski problem

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović ukazala je da su otpadne vode Velikog bačkog kanala višedecenijski problem, koji nije rešavan kako zbog nedostatka novca, tako i zbog nedostatka svesti.

Ona je rekla da će postrojenje pomoći da 150.000 ludi, koliko ih ima na ovom području, ima bolji kvalitet života, jer će biti uklonjen mulj koji ugrožava njihovo zdravlje.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić upozorio je da je u okolini Velikog bačkog kanala najveći broj kancerogenih oboljenja u Srbiji i da je zato potrebno da on prestane da bude crna tačka.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić podsetio je da su 2008. godine u Srbiji postojale tri crne ekološke tačke - Veliki bački kanal, Pančevo i Bor, a da su do sada u sva tri grada napravljeni veliki iskoraci u zaštiti životne sredine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.