Renci poziva na obnovu osnovnih ideja EU

Izvor: B92, 21.Avg.2016, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Renci poziva na obnovu osnovnih ideja EU

Rim -- Premijer Italije Mateo Renci založio se pre sastanka s kancelarkom Nemačke Angelom Merkel i predsednikom Francuske Fransoaom Olandom za obnovu osnovnih ideja EU

Samit će biti održan na ostrvu Ventotene u blizini Napulja, gde će lideri Italije, Francuske i Nemačke razgovarati o održivosti jedinstvenog evropskog projekta posle odluke Velike Britanije da napusti EU.

Sastanak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će uslediti u jeku napetosti zbog povećane opasnosti od islamskog ekstremizma, usporenog ekonomskog rasta i neizvesnosti oko posledica Bregzita, a ojačanje EU za Italiju ima višestruki značaj, jer se suočava sa padom BDP-a, migrantskom krizom i političkom nestabilnošću zbog predstojećeg ustavnog referenduma, navodi agencija Asošiejted pres.

Renci je takođe pozvao Merkelovu i Olanda da odaju simboličnu počast Altijeriju Spineliju, antifašisti koji je 1941. godine počeo pisanje "Ventotenskog manifesta", u kojem se prvi put pominje ideja ujedinjenja evropskih država u cilju prevazilaženja nacionalizma koji Evropu vodi u rat.

Taj dokument, koji su, pored Spinelija, potpisali i Ernesto Rosi i Euđenio Kolorni, smatra se inspiracijom evropskog federalizma i jednim od prvih programa evropskih integracija.

Renci je ostrvo Ventotene nazvao "kolevkom Evrope" i istakao njegovu istorijsku ulogu u trenutku kada Italija teži ka čvršćoj integraciji radi suzbijanja migrantskog talasa i smanjenja svog rekorednog javnog duga, navodi Asošiejted pres.

Sutrašnji sasastanak biće uvod u samit zemalja EU u septembru u Bratislavi, na kojem će glavna tema biti napredak Unije posle Bregzita.

Renci, Merkelova i Oland već su se ranije sastali na trodnevnom samitu u Berlinu, neposredno posle britankog referenduma, gde su izrazili posvećenost evropskom jedinstvu i predložili obnovu projekta EU, sa fokusom na poboljšanju bezbednosti, podsticanju ekonomskog rasta i unapređenju položaja mladih.

Sastanak na Ventoteneu pružiće Renciju mogućnost nalaženja rešenja za ekonomske probleme sa kojima se suočava Italija, najviše zbog pada BDP-a, rasta nezaposlenosti mladih i rekordnog javnog duga.

Renci je za jesen raspisao referendum na kojem će se građani izjasniti o nizu predloženih ustavnih promena, među kojima je i ograničavanje ovlašćenja Senata i uvođenje kontrole vlade nad oblastima koje su trenutno u nadležnosti lokalnih vlasti.

On je najavio da će podneti ostavku ukoliko ustavne promene ne budu usvojene, iako su ekonomski stručnjaci upozorili da će to izazvati "politički haos" i vratiti Italiju u recesiju.

U intervjuu za dnevni list "Republika" (La Repubblica), Renata Kolorni, ćerka Euđenija Kolornija, jednog od autora "Ventotenskog manifesta", ocenila je da današnja Evropa "nije u stanju da sprovede originalne ideje Manifesta".

"Danas imamo političare koji samo daju izjave i jedina im je briga da ne izgube sledeće izbore. Nema više onih koji su spremni da sve rizikuju za ideale", kazala je Kolornijeva.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.