Ren: Srbija da sarađuje sa Hagom ako želi u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Srbija da sarađuje sa Hagom ako želi u EU

BRISEL - Evropski komesar Oli Ren izjavio je danas da "ako neka politička stranka ili vlada u Srbiji želi članstvo u Evropskoj uniji, onda je neophodno da ispuni i uslove koji to omogućavaju", uključujući punu saradnju s Haškim sudom. Ren je, posle skupa o organizovanom kriminalu i vlasti na Balkanu, to rekao odgovarajući na pitanje: da li je moguće da se u program vlade, kako to predlažu Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije, unese cilj ulaska Srbije u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evropsku uniju bez prihvatanja saradnje s Haškim sudom.

Evropski komesar je uzvratio da je "jasno da je u slučaju Srbije puna saradnja s Haškim sudom nužni uslov da se najpre sprovede Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a potom dobije status kandidata i

jednog dana postane član Evropske unije".

"Nadam se da će to biti sastavni deo programa nove srpske vlade, a mi smo spremni da ubrzamo integraciju Srbije čim se ispune uslovi", stavio je do znanja evropski komesar za proširivanje.

"Ako je neka politička stranka ili vlada za članstvo u EU onda je logično i zaista neophodno da ta vlada ispuni i uslove da bi se omogućio ulazak u članstvo Evropske unije", zaključio je Ren.

Ren je takođe rekao da nije dobio detaljan izveštaj o upotrebi zastave "nezavisnog Kosova" na skupu u Evropskom parlamentu, ali je istakao da "EP postupa po svom nahođenju".

"Nisam dobio detaljan izveštaj o tome. Međutim, EP postupa po svom nahođenju u okviru EP", izjavio je Ren.

Zastava "nezavisnog Kosova" istaknuta je juče i danas po prvi put zvanično u nekoj od institucija EU, na skupu pod nazivom "Prvi međuparlamentarni skup Evrospkog paralmenta i Skupštine Kosova".

"Evropska komisija, sa svoje strane, nema nadležnost da priznaje države. Pitanje priznavanja Kosova je u nadležnosti država članica Evropske unije i 20 njih je odlučilo da prizna Kosovo", rekao je evropski komesar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ren: Samo zemlje članice EU mogu priznavati države

Izvor: Press, 29.Maj.2008

Evropski komesar Oli Ren izjavio je danas da je pitanje priznavanja Kosova u rukama zemalja članica Evropske unije i time reagovao na tvrdnje nekih poslanika u Evropskom parlamentu da je isticanjem zastave samoproglašenog "nezavisnog Kosova", parlament EU priznao Kosovo kao nezavisnu državu..

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.