Ren: EU da obuhvati i Balkan

Izvor: B92, 07.Maj.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: EU da obuhvati i Balkan

Brisel, Ljubljana -- Evropski komesar za proširenje Oli Ren apelovao je na Evropsku uniju da dovrši proces širenja kako bi obuhvatio i jugoistočnu Evropu.

"Evropa je danas ujedinjena i slobodna. Hajde da završimo naš posao i u jugoistočnoj Evropi, kao što nalažu principi slobode i demokrtije, poštovanja ljudskih prava i sloboda, na kojima je zasnovana EU", istakao je Ren povodom 9. maja, Dana Evrope.

Ren je ocenio da zemlje zapadnog Balkana postojano, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premda ponekad sporo napređuju prema EU, a da je "vlada Srbije predana evropskom putu, što pokazuju pozitivni događaji u proteklom periodu".

Pored napretka u Srbiji, tokom prošlogodišnjih dogđaja održana je stabilnost na Kosovu, pregovori sa Hrvatskom su na ispravnom putu, Crna Gora i Albanija stigle su na značajnu prekretnicu kandidature za članstvo, očekuje se početak pregovora o pristupanju sa Makedonijom, dok je BIH učinila korak napred potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i stupanjem na snagu privremenog sporazuma, dodao je Ren.

Sa izborima u Turskoj, Brisel očekuje da će i ova zemlja ispuniti obećanje i sa novom energijom početi da sprovodi neophodne reforme, napomenuo je on.

"U poređenu sa drugim regionima sveta, jugoistočna Evropa uživa relativnu političku stabilnost, a za to je zaslužna i evropska perspektiva", rekao je evropski komesar, ali je upozorio da istorija pokazuje da se na Balkanu ne sme uljuljkivati u olakom samozadovoljstvu.

"Kraj istorije nije na vidiku, nepovratna stabilnost još nije postignuta", ocenio je Ren.

EU ove godine, kako je podsetio, zajedno sa Evropom obeležava još dve godišnjice - pad "gvozdene zavese" pre 20 godina i petogodišnjicu širenja kojim je mirno ujedinjena istočna i zapadna Evropa.

Evropska perspektiva se pokazala kao snažan podsticaj tranformaciji centralne i istočne Evrope, a "dobiti od širenja EU i rizici od kolebanja ukazuju da ne možemo zastati sa izgradnjom mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi", istakao je on.

"Proces širenja je danas usredsređen na Jugoistočnu Evropu. Zapadni Balkan i Turska imaju evropsku perspektivu i nase obećanje da će postati članovi EU kada ispune sve uslove", rekao je Ren.

"Srbija motor približavanja EU"

Srbija je motor, generator i katalizator približavanja Balkana EU, ali može biti prepreka i blokada, kaže izvestilac Evropskog paramenta za Srbiju Jelko Kacin.

Kacin je rekao da od toga "kako će se brzo mrdnuti Srbija" zavisi i koliko brzo će napredovati i druge države regije i objasnio da to ne znači da je bilo koja od država regije talac Srbije, već da bi pozitivni efekti napretka Srbije neposredno uticali na političko raspoloženje u tim državama.

On je ocenio da je napredak u Srbiji vidljiv, a da će najveći njen napredak biti ukidanje viza za srpske državljane, što bi trebalo da se desi još ove godine.

"To će dosta ojačati samopouzdanje i želju za napretkom, što će biti odlučujuće", rekao je Kacin.

On je dodao da Kosovo "i jeste i nije država" i naglasio da je bitno što kosovski Srbi sarađuju u radu kosovske vlade.

Kada je u pitanju približavanja EU, prema Kacinovim rečima, trenutno je u najtežem položaju Makedonija, koja još uvek nije rešila svoj spor oko imena sa Grčkom.

To, kako kaže Kacin, jako opterećuje unutrašnjepolitičku scenu i truje političku atmosferu.

Govoreći o Hrvatskoj i njenoj evropskoj budućnosti, Jelko Kacin je rekao da ta država ima još dosta izazova pred sobom, a ključno pitanje je deblokiranje njenog pristupnog procesa.

Ipak, Kacin ne smatra da je Slovenija ta koja onemogućava približavanje Hrvatske, jer „Hrvatska može sama da odblokira pregovore ako iz svojih pregovaračkih poglavlja povuče sporne dokumente koji prejudiciraju otvorena pitanja slovenačko-hrvatske granice" .

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.