Red u kući

Izvor: Vostok.rs, 08.Okt.2010, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Red u kući

08.10.2010. -

Evropa pokušava da uvede red u finansijama. Savet EU odobrio je stvaranje poreske policije, a Evropska komisija je podržala ideju opšteg svetskog poreza na finansijske transakcije.

Pretrpevši faktički poraz na areni svetske ekonomije i ne postigavši revalvaciju kineske valute, Evropa je odlučila da se pozabavi svojim unutrašnjim problemima. Juče je EU proglasila stvaranje opšteg >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << evropskog sistema borbe protiv izbegavanja uplate poreza - Evrofisk. Glavni cilj nove strukture je da prati sve slučajeve prevara, vezane za izbegavanje uplate poreza na dodatu vrednost. Radi toga je odlučeno da se aktivno razmenjuju informacije ne samo o izvedenim prestupima, već i o pojavama novih šema izbegavanje uplate PDV. Eksperti ističu da gubitak od sličnih prevara svake godine iznosi na milijarde evra. Ipak ovaj mehanizam će proraditi samo ukoliko bude postojala sloga među vladama, podvukao je u inervjuu za Glas Rusije član komiteta Državne dume za finansijsko tržište Pavel Medvedev.

Ako neke zemlje budu pokušavale da polako dobijaju za sebe prednosti na račun drugih, mehanizam borbe protiv izbegavanja uplate poreza neće funkcionisati.

U međuvremenu Evropska komisija je odobrila uvođenje zajedničkog evropskog poreza na profit banaka i bonuse njihovih saradnika. Pretpostavlja se da će njegova stopa iznositi 5%. To će pomoći da se iz čitave EU sakupi oko 25 milijardi evra. Mnogi analitičari ističu da će uvođenje sličnog poreza pomoći da se uspostave odnosi između društva i banaka. Jer upravo poslednje su se u krizi pokazale kao slaba karika, a zbog toga su morali da plaćaju svi. Ipak druge poreske incijative, koje se već odavno razmatraju u Evropi, za sada je odlučeno da budu odložene. Reč je pre svega o takozvanom porezu Tobina. Da podsetimo, još 1972. godine nobelovac, ekonomista Džejms Tobin predložio je da se uzima porez od otprilike pola procenta od svake finansijske operacije. Protiv ove ideje se zalažu SAD. U Rusiji uvođenje globalnog poreza na banke eksperti nazivaju preuranjenim. Slične fiskalne mere su dobre tamo gde je dobro razvijen bankarski sistem, banke imaju visoku kapitalizaciju i ogromne aktive. U Rusiji banke sada treba da razmišljaju o razvoju. Ove razloge prihvata i Evropska komisija i govori da je neophodno razmatrati sve pluseve i minuse takvog poreza. U datoj fazi predtavnici Evropske komisije su došli do zaključka da treba uvoditi takav porez, mada će on funkcionisati samo onda kada se njemu pridruži čitav svet. Ništa neobično, govori Pavel Medvedev, svetski problemi treba da se rešavaju u svetskim razmerama.

Globalizovani svet pruža vrlo mnogo mogućnosti za skrivanje prihoda. Novac se može prebacivati s jednog kraja zemaljske kugle na drugi u deliću sekunde. I vrlo je teško kontrolisati takvo prelivanje novca. Ako se čitav svet ne ujedini, perspektiva čitavog sveta i svake zemlje vrlo je loša.

Razmatranje poreza na profit banaka i bonusa, kao i poreza za transkacije biće nastavljeno 19. oktobra u Luksembrugu na sastanku ministra finansija EU. Ako oni budu odobreni, zakonodavstvo treba da prođe i kroz vlade zemalja članica EU. I tek tada će moći da se govori o tome da novi mehanizmi počinju da funkcionišu.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/williamli/cc-by-nc-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.