Reč metak

Izvor: Politika, 12.Avg.2015, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reč metak

Aktivisti su pozvali predsednika SAD Baraka Obamu i generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da „akcije Islamske države (ID) protiv verskih i etničkih manjina na Bliskom istoku proglase genocidom”. Istovremeno se u Evropi, kao juče u „Gardijanu”, čuju zahtevi da se stradanje imigranata na putu ka EU proglasi „genocidnom tragedijom”.

Da li je nekome uopšte više jasno šta taj pojam znači i na koje zločine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se odnosi? Zar vam se ne čini da je reč genocid postala razvodnjena, izrabljena i sve manje povezana sa izvornim značenjem, da se pretvorila u reč-metak, koji se ispaljuje isključivo u političke mete?

Kada Centar za verske slobode piše Obami i Ban Ki Munu sa zahtevom da se napadi ID okarakterišu kao genocid, on pred sobom ima jasan politički cilj – da upotrebom te reči podstakne daleko ozbiljniju vojnu intervenciju Zapada protiv islamskih militanata. Ako svet prizna da je ID počinio najgora nepočinstva, imaće „moralnu obavezu da odmah reaguje i zaustavi zločine protiv čovečnosti”, kažu u ovoj organizaciji i ističu da nemaju vremena da čekaju da pravnici UN ustvrde da li su ekstremisti stvarno počinili gnusan zločin za koji ih optužuju. Mora da se deluje!

Da li se sećate ko je prvi upozorio kako se „humanitarne” intervencije povezuju sa genocidom? Samanta Pauer se zgražavala što SAD nisu htele da genocid u Ruandi nazovu pravim imenom samo zato što tamo nisu htele da intervenišu. Tvrdila je da SAD imaju moralno pravo da intervenišu protiv masovnog kršenja ljudskih prava u BiH i Ruandi. Za nju je bilo sramno što SB UN nije doneo rezoluciju kojom bi se ubistvo 8.000 muškaraca u Srebrenici nazvalo genocidom, ali nije se izborila da njen šef uz pomoć istog termina opiše to što je Otomanska carevina usmrtila milion i po Jermena, žena, dece i muškaraca. Za razliku od Srbije, Turska ima veoma značajan geostrateški položaj i američka ambasadorka u UN ne želi da razbesni Ankaru.

Elizabet Herd, profesorka Nortvestern univerziteta, najbolje je objasnila ove manipulacije kada je za „Vašington post” istakla da je definisanje nekog nasilnog čina kao genocida samo politički potez. Ne služi kako bi se opisalo ono što se zaista desilo, već je politički sud da neke žrtve zaslužuju posebnu zaštitu.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu bio je centralni govornik na obeležavanju 20 godina stradanja u Srebrenici, gde je citirao Kuran podsećajući da je ubistvo jednog čoveka ubistvo celog čovečanstva. Nekako mi se čini da on nije bio najmoralniji izbor za govornika na tom događaju. Zar on nije poricatelj jednog stvarnog istorijskog genocida? Ili možda Jermeni nisu deo čovečanstva?

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.