Realno otvaranje prvih poglavlja

Izvor: Danas, 11.Nov.2015, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Realno otvaranje prvih poglavlja

Brisel, Beograd - - Srbija je napredovala na evropskom putu i da će ozbiljno i odgovorno tako i nastaviti, ovo su zajednički ocenili šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport i premijer Srbije Aleksandar Vučić, juče prilikom uručivanja izveštaja EK. Očekuje se da nakon pozitivnog izveštaja bude doneta i odluka o otvaranju poglavlja do kraja godine. Na osnovu predloga EK, Savet >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << EU jednoglasno odlučuje o otvaranju pre

Srbija je napredovala na evropskom putu i da će ozbiljno i odgovorno tako i nastaviti, ovo su zajednički ocenili šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport i premijer Srbije Aleksandar Vučić, juče prilikom uručivanja izveštaja EK.

Očekuje se da nakon pozitivnog izveštaja bude doneta i odluka o otvaranju poglavlja do kraja godine. Na osnovu predloga EK, Savet EU jednoglasno odlučuje o otvaranju pregovora o datom poglavlju, nakon čega se održava međuvladina konferencija o ovim poglavljima, obično na marginama Evropskog saveta, Saveta za opšte poslove ili Saveta za spoljne poslove. U retkim slučajevima kada nema prelaznih merila i merila za zatvaranje poglavlja, poglavlje može biti otvoreno i zatvoreno na istoj međuvladinoj konferenciji. Međutim, kada pomenuti uslovi (merila) postoje, država kandidat nastavlja rad na njihovom ispunjenju i redovno izveštava EK o napretku.

Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta, kaže za Danas da je realno očekivati da se prvo poglavlje u pregovorima Srbije sa EU otvori na međuvladinoj konferenciji do kraja ove godine, kao što je rekao i komesar za pregovore i susedsku politiku Johanes Han.

- Navijam da se ovo dogodi, jer smatram da je Srbija u proteklom periodu učinila dosta važnih koraka i taj impuls kojim Srbija trenutno diše i ta motivacija za sprovođenje reformi ne smeju ostati nenagrađene. Srbija je danas, kao što sam i očekivala, dobila dobru ocenu za napredak postignut na EU putu u protekloj godini. Izveštaj o napretku Srbije posebno ističe uspeh potpisanog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i ambiciozni set ekonomskih reformi, konstatuje naša sagovornica.

Fajonova ističe da je pohvaljen i način suočavanja sa izbegličkom krizom, kao i doprinos Srbije regionalnoj saradnji i dobrim odnosima u regionu. "Međutim, još uvek je potrebno puno rada i napora da se postigne funkcionalno sudstvo, da se intenzifikuje borba protiv korupcije, da se poboljša produktivnost javne administracije, kao i da se omoguće bolji uslovi za potpunu slobodu medija i sa tim povezanih prava te borba protiv diskriminacije, prevashodno manjina kao što su Romi i LGBTI zajednica", zaključuje ona.

"Srbija je završila sveobuhvatne akcione planove koje su preduslov za otvaranja poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i postigla ključne sporazume sa Kosovom, kao deo procesa normalizacije odnosa, na šta se odnosi poglavlje 35", navodi se u zaključcima izveštaja EK o Srbiji. Ministarka zadužena za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović pozitivno odgovora na pitanje Danasa da li očekuje otvaranje prvih poglavlja u narednih mesec i po dana.

Johanes Han je juče u Briselu izjavio da je "vrlo uveren" da će prva poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU moći da budu otvorena ove godine. "Srbija je dovršila akcione planove (za poglavlja), postigla ključne sporazume sa Kosovom i bila je vrlo konstruktivna u razvijanju regionalne saradnje sa susedima, a pokrenula je i ambicioznu ekonomsku reformu", rekao je Han prilikom predstavljanja izveštaja Spoljnopolitičkom komitetu Evropskom parlamenta.

Eduard Kukan, šef delegacije EP, ocenio je da je Srbija "ostvarila dobar napredak u sprovođenju reformi i spremna je za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja do kraja ove godine".

Celokupan izveštaj EK o napretku Srbije dostupan je na sajtu Evropske komisije i Kancelarije za EU integracije Vlade Srbije.

Jovanović: Evropa prepoznaje kolebanja

Sve dok budemo pokušavali da glumimo evropsku politiku a stvarno stanje društvu guramo pod tepih i sve dok transformacija Srbije u moderno, evropsko društvo ne bude naša suštinska potreba nego udaranje recki na neki papir koji treba da zadovolji nekog evropskog birokratu, izveštaje EK ćemo čekati sa zebnjom, njihove zaključke kriti od društva i prezentovaćemo ih selektivno, kaže za Danas lider LDP Čedomir Jovanović. Izveštaj EK u gotovo svakom poglavlju prepoznaje neke početne, dobre namere vlade i određene korake u pozitivnom smeru ali isto tako u svakom poglavlju bez obzira da li se govori o pravosuđu, medijima, borbi protiv korupcije, ljudskim pravima prepoznaje neodlučnost ili nespremnost vlade da poslove dotera do kraja, bez kompromisa i oklevanja. Današnja kolebanja Srbije u spoljnoj politici, u bezbednosnoj orijentaciji, naš odnos prema problemima u regionu, ali i celokupna slika društvenog i javnog života opominju nas da evropskim putem moramo ići brže i odlučnije, da sukobe i stare mržnje moramo ostaviti iza sebe, da se kao društvo moramo upristojiti, da moramo naći nove modele saradnje i razumevanja sa susednim narodima ili će našu evropsku budućnost zameniti neka ružnija varijacija izolovanog i devastiranog društva kakvo smo bili u prošlosti, navodi Jovanović.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.