Razgovarano o mogućnostima ulaganja u BiH

Izvor: Cafe.ba, 14.Okt.2015, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovarano o mogućnostima ulaganja u BiH

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak informisao je danas u Dohi katarske zvaničnike o napretku koji BiH ostvaruje na putu ka članstvu u EU, te o političkim i ekonomskim prilikama, sa posebnim fokusom na mogućnosti ulaganja katarskih privrednika u BiH.

Crnadak se danas u odvojenim susretima sastao sa emirom Katara šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Tanijem, premijerom Abdulahom bin Kalifa Al-Tanijem i ministrom inostranih poslova Kalidom bin Mohamadom Al-Atijahom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << />
Tokom odvojenih razgovora sa katarskim zvaničnicima, ocijenjeno je da ova posjeta predstavlja izraz prijateljskih odnosa i dobre saradnje BiH i Katara, te obostrane spremnosti za unapređenje bilateralnih odnosa, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak je upoznao sagovornike o mogućnostima za ulaganja katarskih privrednika u BiH u okviru infrastrukturnog dijela konektiviti 2020 agende, kao i o berlinskom procesu i ekonomskim reformama.

Tokom razgovora Crnadak je najavio značajne promjene s ciljem kreiranja boljeg poslovnog ambijenta, te pozvao katarske investitore i privrednike na biznis samit BiH-Katar 2016. godine.

Tokom razgovora Crnatka sa katarskim emirom i ministrom inostranih poslova potvrđeno je da će Katar formirati fond prijateljstva iz kojeg će direktno biti podsticana mala i srednja preduzeća, sa posebnim akcentom na mlade.

Dogovoreno je da će građani BiH u najskorije vrijeme dobijati vize na ulazu u Katar, po istom režimu kao građani zemalja EU.

Na sastanku je još jednom potvrđeno da će uskoro biti uspostavljena direktna avio-linija Sarajevo - Doha.

"Značajna liberalizacija viznog režima, kao i direktna avio - linija doprinijeće većem broju poslovnih aktivnosti i razvoju turizma", navodi se u saopštenju.

Tokom razgovora o unapređenju bilateralnih odnosa, bilo je riječi o daljem podsticanju saradnje BiH i Katara potpisivanjem različitih međudržavnih sporazuma i razmjeni posjeta na visokom i najvišem nivou.

U tom smislu Crnadak je predložio intenziviranje aktivnosti oko usaglašavanja nekoliko sporazuma koji su u pripremi i održavanje susreta članova Predsjedništva BiH i emira Katara.

Susreti ministra inostranih poslova BiH sa katarskim državnim vrhom bili su prilika i za razgovore o saradnji dvije zemlje na multilateralnom planu, razmjenu mišljenja o aktuelnim globalnim temama, te o zajedničkoj borbi protiv terorizma.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.