Ratifikacija  S S P u junu?

Izvor: S media, 11.Maj.2010, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratifikacija S S P u junu?

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić zatražio je od evropskih zvaničnika podršku za nastavak evrointegracija Srbije i izrazio nadu da bi već u junu u Evropskoj uniji mogla da počne procedura ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Tražio sam podršku da se, na bazi onoga što očekujemo od posete tužioca (Serža) Bramerca, a to je verujemo pozitivan izveštaj, sredinom juna na >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Savetu ministara EU pokrene procedura za ratifikaciju S S P", rekao je Djelić, koji učestvuje na Evropskom forumu u Briselu.

"Istovremeno sam apelovao na formiranje konsenzusa unutar Unije da se da 'zeleno svetlo' Evropskoj komisiji za razmatranje srpskog zahteva za kandidata za članstvo, podnetog u decembru prošle godine", naglasio je potpredsednik Vlade Srbije, zadužen za evropske integracije.

Djelić smatra da će poslednja ekonomska previranja u EU i uspostavljanje evropskog mehanizma za odbranu finansijske stabilnosti zemalja članica, uticati i na sve zahtevnije i strožije uslove pristupanja EU.

Prema njegovim rečima, EU neće više "tolerisati ulazak zemalja koje nisu potpuno spremne", a to istovremeno može biti i šansa za dobijanje veće podrške za Srbiju i druge zemlje zapadnog Balkana.

Predsednik Evropskog parlamenta Jirži Buzek se, posle sastanka sa Djelićem, posebno osvrnuo na borbu Srbije protiv kriminala, pogotovo kada je reč o procesuiranju ratnih zločina, naglasivši da mu je poznat stav i predsednika i Vlade Srbije o tom pitanju, ali i da EU očekuje i konkretne korake u tom pravcu.

"San srpskih gradjana o Evropi može biti ostvaren uz naporan rad. Srbija je počela sa napornim radom i već napravila progres u pravcu naše saradnje. Zapadni Balkan je važan za EU, a Srbija igra odlučujuću ulogu u tom regionu", izjavio je predsednik Evropskog parlamenta.

Djelić očekuje da će u cilju fiskalne konsolidacije Evrope i stvaranja konkretnog modela "tržišne socijale EU" od sada Eurostat biti mnogo prisutniji u Srbiji, da će u perspektivi biti formiran Evropski monetarni fond, kao i da će Evropa oformiti sopstvenu rejting agenciju koja će procenjivati stepen rizika investicija u Srbiju.

Svoju posetu Briselu i učešće na dvodnevnom Evropskom forumu, pod nazivom "Obnovljeno vodjstvo, nova vizija", Djelić je iskoristio da predsednika Evropskog parlamenta, nekolicinu evropskih komesara i zvaničnika evropskih institucija upozna sa naporima koje Srbija čini da bi bila pouzdan partner EU, ali i garant stabilnosti u regionu.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Đelić očekuje ratifikaciju SSP-a

Izvor: B92, 11.Maj.2010

Brisel -- Potpredsednik Vlade Božidar Đelić je izjavio da se nada da bi već u junu u EU mogla da počne procedura ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju..."Tražio sam podršku da se, na bazi onoga što očekujemo od posete tužioca Serža Bramerca, a to je verujemo pozitivan izveštaj,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.