„Radansku ružu” u Lebanu obišla delegacija EU

Izvor: JUGpress.com, 29.Sep.2016, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Radansku ružu” u Lebanu obišla delegacija EU

LEBANE

Šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije Štefan Hudolin je u Lebanu sa predsednikom opštine Zoranom Ilićem posetio socijalno preduzeće „Radanska Ruža“, koje je osnovano sredstvima EU i Vlade Švajcarske preko Evropskog PROGRESa, sa ciljem da zapošljava žene iz marginalizovanih grupa i doprinese njihovom ekonomskom osnaživanju.

„Ovaj projekat izvanredno pokazuje najbolje evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << vrednosti, uključivanje ranjivih grupa, partnerstvo između nevladinog sektora, lokalnih samouprava i međunarodne zajednice“ rekao je Hudolin .

„Veoma smo  ponosni kada vidimo koliko ovakva vrsta podrške može da unapredi lokalnu zajednicu i živote korisnika. Mnogo je bitno da se shvati da ti identiteti lokalne samouprave ili organizacije civilnog društva ne moraju biti odvojeni organi, nego da u jednom partnerstvu mogu skupa doprineti istom cilju. Inkluzija je jedan od glavnih principa koji promovišemo, a ovo inkluzivnost postavlja na evropski nivo uključivanja populacije koja se nalazi u nepovoljnom položaju,“ dodao je on.

Predstavnica socijalnog preduzeća „Radanska Ruža“ Slobodanka Pavlović rekla je da je vrlo ponosna na ono što je urađeno u prethodnih 11 meseci i da očekuje da će se još više uraditi uz podršku lokalne samouprave i donatora koji su prepoznali dobre i odgovorne partnere.

Direktor „Radanske ruže“ Predrag Stošić je rekao da u narodnom periodu treba da se izborimo za novi zakon o socijalnim preduzećima, kako bismo im pomogli da što lakše opstanu na tržištu.

„Na način na koji sada radimo je vrlo teško opstati na tržištu. Mi 7. oktobra imamo sastanak sa ministarkom bez portfelja, Slavicom Đukić Dejanović, gde je tema upravo ovaj zakon. Mi ćemo biti u toj radnoj grupi kao jedno od uspešnijih preduzeća i nadamo se uspehu, a to je da već naredne godine ovo preduzeće zapošljava ne samo 13 radnika, koliko je sada, nego mnogo mnogo više ljudi. Inače, u ovom trenutku, oko 30 porodica živi od ovog preduzeća, što direktno, što indirektno kao proizvođači, ali je problem što je to sezonski posao,“ dodao je Stosic.

Predsednik opštine Lebane Zoran Ilić se zahvalio na sredstvima koje su  preko Evropskog PROGRES-a usmerile Evropska Unija I Vlada Švajcarske.

„Dva projekta koja su finansirana vezana za „Radansku ružu“ iznose oko 35-36.000 evra, dok je opština uložila 10% i omogućila logističku podršku za početak rada. Istovremeno, pomogli su loklanu samoupravu sa skoro 50.000 evra koji će biti uloženi pre svega u završetak odeljenja hemodijalize u Domu zdravlja, gde će i lokalna samouprava morati da izdvoji blizu 40.000 evra. To je jako bitno, jer je to regionalni projekat vezan za opštine Lebane, Medveđa i Bojnik. Pomogli su i oko izrade plana detaljne regulacije PDR za lokalitet Caričin grad. Jasno je da je saradnja sa Evropskim PROGRES-om izuzetna i nadam se da će tako i ostati,“ rekao je Ilic.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.