RUMUNSKI MAĐARI TRAŽE PRAVA VLAŠKE MANJINE U SRBIJI

Izvor: Kurir, 06.Mar.2012, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUMUNSKI MAĐARI TRAŽE PRAVA VLAŠKE MANJINE U SRBIJI

U Transilvaniji, koju tamošnji Mađari zovu Erdelj, živi 19,6 odsto Mađara

Mađari u Transilvaniji pozdravljaju to što se Rumunija zauzela za ostvarivanje prava vlaške manjine u Srbiji, ali traže ista prava za Mađare u Rumuniji.

Erdeljska mađarska narodna stranka u Rumuniji ocenila je da je primereno što se Rumunija prilikom rasprave o statusu kandidata Srbije u Evropskoj uniji zauzela >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za ostvarivanje prava vlaške manjine u Srbiji i zatražila ista prava za Mađare u Transilvaniji (Erdelju), prenosi RTS.

Potpisivanje srpsko-rumunskog međuvladinog sporazuma naglašava pravo Vlaha na liturgiju na maternjem jeziku, na izgradnju crkve, na upotrebu jezika u upravi i mogućnost predstavljanja manjina u parlamentu.

Erdeljska mađarska narodna stranka ističe da ista prava očekuje i za Mađare u Transilvaniji i za Čangoe, Mađare u pograničnoj zoni Rumunije prema Moldaviji i Ukrajini, prenose mediji na mađarskom jeziku u Vojvodini.

U oblasti Transilvanija, koju tamošnji Mađari zovu Erdelj, živi 19,6 odsto Mađara, a taj deo Rumunije nekada je bio deo Austrougarske monarhije.

Mađari u Transilvaniji se za svoja prava aktivno bore od 16. veka. Transilvanija je bila u sastavu Mađarske samo u periodu od 1940-1947. godine, a kasnije je pripojena Rumuniji.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.