RT: Lideri EU osudili Trampovu odluku o povlačenju iz nuklearnog sporazuma sa Iranom

Izvor: Vostok.rs, 08.Maj.2018, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Lideri EU osudili Trampovu odluku o povlačenju iz nuklearnog sporazuma sa Iranom

Izvor: Vostok / RT

Evropskim liderima nije trebalo mnogo vremena da osude odluku američkog predsednika Donalda Trampa da se SAD povuku iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Veći evropski saveznici već su osudili odluku i obećali da će se držati prvobitnih uslova.



Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da namerava da razvije širi sporazum o iranskoj nuklearnoj aktivnosti i razvoju balističkih raketa. On je govorio u ime vlada Velike Britanije, Nemačke i Francuske, rekavši da su svi razočarani američkom odlukom.


France, Germany, and the UK regret the U.S. decision to leave the JCPOA. The nuclear non-proliferation regime is at stake.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 8, 2018 We will work collectively on a broader framework, covering nuclear activity, the post-2025 period, ballistic activity, and stability in the Middle-East, notably Syria, Yemen, and Iraq.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 8, 2018

"Radićemo zajedno na širem okviru koji pokriva nuklearnu aktivnost i period posle 2025. godine, balističku aktivnost i stabilnost na Bliskom istoku, naročito u Siriji, Jemenu i Iraku", saopštio je Makron na Tviteru, nekoliko trenutaka nakon što je Tramp doneo odluku o povlačenju SAD-a iz Sporazuma.

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i politiku bezbednosti Federika Mogerini je pozvala međunarodnu zajednicu da se drži prvobitnih uslova sporazuma sa Iranom. Potez Mogerinijeve se direktno suprotstavlja najnovijem saopštenju američkog predsednika Donalda Trampa da će se SAD povući iz sporazuma i da će ponovo uvesti sankcije Teheranu.

"Posebno me brine obaveštenje večeras o novim sankcijama", rekla je Mogerinijeva.

"Evropska unija je odlučna da sačuva Sporazum. Zajedno sa ostatkom međunarodne zajednice, mi ćemo sačuvati ovaj nuklearni sporazum."

U međuvremenu, predsednik Saveta EU Donald Tusk obećao je da će se suprotstaviti Trampovim ekonomskim i geopolitičkim politikama "ujedinjenim evropskim pristupom", obećavajući da će lideri EU "rešiti oba pitanja" na predstojećem samitu u Sofiji sledeće nedelje.
 
Policies of @realDonaldTrump on #IranDeal and trade will meet a united European approach. EU leaders will tackle both issues at the summit in Sofia next week.
— Donald Tusk (@eucopresident) May 8, 2018
Iran je saopštio da je povlačenje SAD-a iz sporazuma nelegalno, te da će ostati pri Sporauzumu.




Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.