RS ne sme da odbije ruku EU

Izvor: B92, 17.Jan.2015, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"RS ne sme da odbije ruku EU"

Predsednik NDP Dragan Čavić izjavio je da vlast RS ne sme da odbije pruženu ruku EU, ocenivši da će, ako to učini, pokazati da ne radi u interesu građana.

Čavić je rekao da očekuje da politički lideri u BiH u narednih desetak dana definišu zajedničku izjavu o prihvatanju evropske inicijative, koja se prvenstveno odnosi na ekonomsko-socijalne reforme u BiH.

On je novinarima u Banjaluci kazao da će Predsedništvo BiH korigovati svoju postojeću zajedničku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavu o opredeljenosti za evropske integracije, a potom korigovani dokument uputiti liderima svih parlamentarnih stranaka, kako bi dali svoje primedbe i kako bi se postigao širok konsenzus.

Ukoliko toga ne bude, ocenio je Čavić, Evropska komisija može lako odustati od celog projekta, što bi BiH dovelo u situaciju da ne može računati na sredstva iz IPA fondova ili druge izvore sredstava iz Evropske komisije.

Lider NDP-a je rekao da je jučerašnji sastanak političkih lidera iz BiH sa britanskim i nemačkim ministrima spoljnih poslova Filipom Hamondom i Frankom Valterom Štajnmejerom bio uspešan i značajan zbog jasne određenosti britanske i nemačke administracije u pomoći

BiH u naredne četiri godine u iznosu od 800 miliona evra kroz IPA programe.

Od tog iznosa, kazao je Čavić, jedna trećina, odnosno 260 miliona evra, pripada RS.

"Ministri su bili jasni kako bi se razbile različite spekulacije i kvalifikacije zajedničke izjave koju je predložilo Predsedništvo BiH, kao i uloge EU u tom procesu", kazao je on.

Čavić je objasnio da su Hamond i Štajnmajer ukazali da ne postoje skrivene namere i da ova inicijativa EU ne podrazumeva prenos nadležnosti za entiteta na državni nivo niti promenu ustavnog dejtonskog poretka zemlje.

Lider NDP-a ističe i da će EU, posle usaglašavanja ove zajedničke izjave, ući u ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridržuivanju kako bi se u BiH otvorio postupak reformi i povlačenje IPA sredstava.

Prema njegovim rečima, sve previđene reforme će se provesti u skladu ustavom i dejtonskim sporazumom i bez promena postojećih nadležnosti na svim nivoima vlasti.

Čavić je naveo i da je predsednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik "pokušao sve usmeriti na politički kolosek", ocenivši da za tim nije bilo potrebe, jer niko iz RS, ali ni u Federaciji BiH "ne misli da ima razloga za zloupotrebe ove dobre namere EU prema BiH".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.