REAKCIJE: Kako rad vlade ocenjuju strani političari?

Izvor: Press, 01.Avg.2014, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REAKCIJE: Kako rad vlade ocenjuju strani političari?

Fratini: Vlada je motivisana
Bivši šef italijanske diplomatije i evropski komesar, Franko Fratini ocenjuje da je vlada premijera Aleksandra Vučića ostvarila izuzetno pozitivne rezultate, da je razlog tome poverenje građana koje premijer uživa, te da i on i vlada imaju kapacitet da idu napred u obnovi srpske privrede, borbe protiv korupcije, jačanja pravnog sistema i napredovanja ka članstvu u EU.
"Mislim da u svim ovim oblastima premijer Vučić radi dobro, vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je motivisana", izjavio je Fratini Tanjugu.

Predsednik Italijanskog instituta za međunarodne organizacije i jedan od međunarodnih savetnika srpske vlade, uveren je da će Srbija i njena vlada biti u stanju da prevaziđu tešku ekonomsku situaciju i da postignu važne rezultate na planu približavanja EU
"Tokom mojih poslednjih sastanaka u Beogradu u maju, uočio sam napredak u ispunjavanju onog što je obećano, svih onih planova koji su u programu vlade", rekao je Fratini.

Upitan kako vidi napredak Srbije, imajući u vidu obećanje premijera da će izvršiti sveobuhvatne reforme u cilju oporavka privrede, finansijske konsolidacije i napretka ka EU, Fratini kaže:
"Da, mislim da će premijer i vlada biti u stanju da prevaziđu teške situacije, koje ne pogađaju samo Srbiju, već i celu Evropu i da će uspeti da postigne važne rezultate na planu pridruživanja EU."

Kad je reč o izazovima za Srbiju u narednim mesecima, Fratini kaže da će to biti otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU.
"Najveći izazov je otvoriti pre kraja godine ne samo poglavlje 32 o finansijama, već i poglavlja 23 i 24 (reforma pravosuđa, pravda i bezbednost), kako bi tokom 2015. bilo moguće konkretno primeniti ta dva ključna poglavlja", rekao je Fratini, koji je svojevremeno bio komesar EU upravo za pravosuđe.
Bone: I vreme je za rezultate
Direktor Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu Henri Bone ocenio je da je ohrabrujuće to što je Vlada Srbije uvidela potrebu za reformom važnih zakona, poput Zakona o radu, i što je svesna da ne treba gubiti vreme.
Građani Srbije su, prema njegovom mišljenju, takođe pokazali da su spremni za reforme i da razumeju potrebu da se menja društvo u cilju napretka.
"Tu volju i podršku vlada mora sada da iskoristi za otpočinjanje reformi i da konačno pokaže rezultate", rekao je Bone Tanjugu, povodom 100 dana rada vlade.

On je primetio da je vlada imala naročito težak početak mandata, i da je malo predugo trebalo da se krene u reforme.

Bone takođe ukazuje da su reforme koje vlada najavljuje zaista velike, a problemi kompleksni, te da je u takvim okolnostima uvek neophodno uključiti i opoziciju i druge faktore civilnog društva.

Vlada nije jedina koja ima odgovor na sva pitanja, nužni su razgovori o sprovođenju reformi, jer će one, navodi nemački anačitičar, pogoditi sve i potreban je otvoren dijalog.
"Zbog toga mislim da je ubuduće o svim planiranim reformama potrebano razgovarati onoliko vremena koliko je potrebno, u parlamentu i u javnosti, i omogućiti da se čuju sva mišljenja, kako bi se pronašli najbolji mogući odgovori na sve probleme koji Srbija ima", rekao je Bone.

 

Mrsić: Isti problemi, dobra saradnja
Ministar rada i penzionog sistema Hrvatske Mirando Mrsić ocenio je da se vlade u Beogradu i Zagrebu suočavaju sa istim problemima po pitanju bužeta, nezaposlenosti, nesređenog tržista rada, kao i investicija, ali o učincima srpske vlade nije mogao da govori, jer mu, kaže, nedostaje potpuniji uvid.
Mrsić, međutim, u izjavi Tanjugu ističe veoma dobru saradnju sa Ministarstvom rada Srbije, koja je, po njemu, veoma važna s obzirom na činjenicu da dve zemlje dele pobrojane probleme.
"Činjenica je da smo mi deo EU, odnosno deo smo evropskog tržišta, i da će naš razvoj ići nešto brže, ali će i Srbija vlo brzo tim putem", rekao je Mrsić.

Prema njegovim rečima, u planu je više zajedničkih aktivnosti dva ministarstva u oblasti rada i zapošljavanja budući da, kako je rekao, Hrvatska nastoji da pomogne Srbiji u procesu pristupanja EU. 
"Odmah po izdvajanju ministarstva rada iz resora privrede uspostavili smo saradnju sa kolegama u Srbiji i imali smo već razmenu delegacija", kazao je Mrsić i najavio uzajamne posete srpskog ministra Aleksandra Vulina Zagrebu i njegov dolazak u Beograd.

Saradnja je, dodao je, dogovorena i na nivou već formiranih radnih grupa i inspektorata.

Mrsić kaže da je dosta stvari i problema koje dve države imaju otklonjeno saradnjom sa nadležnima u Srbiji, a kao primer je naveo redovnu isplatu penzija državljanima Hrvatske koji su to pravo ostvarili u Srbiji i obrnuto.

Napominje da još uvek ima poteškoća sa penzijama koje su isplaćivane na područjima na kojima je bilo ratnih dejstava.
"O tome razgovaramo već duže vreme i dogovorili smo se da taj problem rešavamo u okviru sporazuma o socijalnoj politici koji predstoji, a u kojem će biti regulisano pitanje socijalnih davanja i penzija", najavio je Mrsić i dodao da su pregovori o tome u toku.

Hrvatski ministar rada očekuje intenziviranje saradnje ispektorata rada Srbije i Hrvatske, posebno u oblasti "rada na crno".

Najavio je i da će krajem godine u Hrvatskoj biti održana konferencija na kojoj će učestvovati ministri rada i direktori inspektorata rada iz zemalja okruženja i EU. 
"Na tom području očekujemo blisku saradnju, a s druge strane očekujem saradnju između dva zavoda za zapošljavanje", rekao je Mrsić istakavši da zavod u Hrvatskoj ima dobra iskustva u uspostavljanju mehanizama aktivne politike zapošljavanja, posebno zapošljavanja mladih.

Stoga, dodao je, i na tom planu očekuje dobru saradnju.

Knap: Nadamo se da će vlada nastaviti jednako odlučno
Predsednik Privredne komore Nemačke u Beogradu Martin Knap smatra da je prerano za ocenu učinka srpske vlade u prvih 100 dana rada, ali ističe da se nada da će "nastaviti jednako odlučno" da dela.
Upitan kako procenjuje dokle je Srbija odmakla u rešavanju ključnih pitanja i da li je ostvarila napredak na putu ka EU i reformi, Knap za Tanjug kaže: "Prerano je da bi na ovo pitanje mogao da se da konačan odgovor. Planiranje je jedno, a kreiranje novih zakona drugo. Ima mnogo detalja koje bi trebalo razmotriti. Zakon o radu, primera radi, čije se donošenje odlagalo godinama, usvojen je u roku od nekoliko meseci. Nadamo se da će vlada nastaviti jednako odlučno". 

On smatra da su pred Vladom Srbije veliki izazovi, od finansijske situacije u javnom sektoru, do pozicije Srbije u odnosu na trenutnu krizu između Evrope i Rusije. Teško je reći, ističe, koji bi od tih izazova bio najveći, ali očekuje da vlada i nakon sto dana nastaviti da radi, kako kaže, jednako odlučno.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.