Put ka EU dovodi nove investitore u Srbiju

Izvor: RTS, 04.Jan.2015, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Put ka EU dovodi nove investitore u Srbiju

Do obnove političkog dijaloga Beograda i Prištine doći će početkom februara, kaže ministarka Jadranka Joksimović, a posle toga će otpočeti i otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU. Kad ste zemlja kandidat, lakše će doći investitori, ističe ministarka.

Politika 1 Nastavak rada na Zoinom zakonu

2 Put ka EU dovodi nove investitore u Srbiju

3 Beograd i Riga, koliko je sati?

4 Trijumf SNS-a obeležio drugu polovinu 2014.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
5 Vučić: Pred Srbijom je ozbiljna budućnost

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da je Status kandidata i put ka Evropskoj uniji od izuzetne važnosti pre svega za privredni napredak Srbije.

"Kad ste zemlja kandidat, lakše će doći investitori, doći će do otvaranja novih radnih mesta... to znači drugačiji status i novu poziciju u međunarodnom okruženju", kazala je Joksimovićeva.

Ona je istakla i da obnova dijaloga Beograda i Prištine početkom februara ima veoma važnu ulogu u otvaranju prvog poglavlja, jer će se konačno razjasniti nedoumice u primeni Briselskog sporazuma.

"Poglavlje 35 koje se tiče implementacije Briselskog sporazuma na neki način je bila jedna vrsta političkog uslova da se otvori među prvima to poglavlje, u ranoj fazi pregovora", navela je Joksimovićeva.

"Gospođa Mogerini, visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije, će nastaviti medijatorsku ulogu i početkom februara ćemo imati nastavak političkog dijaloga i verujem da ćemo onda uspeti da definišemo neke stvari, razjasnimo nedoumice koje su postojale, i da će to značiti konkretno početak otvaranja pregovora", rekla je Jadranka Joksimović. 

Ministarka je istakla da Briselski sporazum postoji i to je okvir u kome zemlja mora da se kreće kada su u pitanju evropske integracije.

"Briselski sporazum odražava realnost da je EU razumela i prihvatila činjenicu da Srbija nije priznala nezavisno Kosovo, kao što i mi moramo da prihvatimo činjenicu da su ga brojne države priznale", navela je Joksimovićeva.

Ona je ocenila da je Briselski sporazum bio najbolje moguće rešenje. "Ne idealno, ne dobro, ali u odnosu na politiku koja je vođena kada smo došli u situaciju da šta god da uradite ne valja. Mislim da smo Briselskim sporazumom otvorili mogućnost da kroz Zajednicu srpskih opština značajno unapredimo i stvorimo okvir za opstanak i napredak Srba na severu Kosova", kazala je ona.

Joksimović je istakla da je implementacija sporazuma obavezujuća i za Prištinu.

"Volela bih da građani razumeju. Briselski sporazum postoji. On je takav kakav je i mi smo učestvovali u njegovom kreiranju. Mi ćemo uraditi sve što je u intresu naših ljudi na severu. Da razjasnimo - Briselski sporazum postoji jer Srbija nije priznala Kosovo", navela je ona.

Joksimović nije želelea da govori o novom dokumentu za Kosovo. "On nije ni predočen, ni završen, pa ne bih da analiziram unapred.

Svakako da i predsednik republike ima pravo na neku vrstu inicijative i predloga. Ja ne bih mogla da komentarisem nešto što nije u finalnoj fazi i ne poznajem ključne odrednice toga", navela je ona.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je ranije da je o predlogu konačnog rešenja za Kosovo i Metohiju razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Nikolić je naveo da će na taj dokument, pre nego što ode u Vladu, imati saglasnost i premijera i predsednika.

Premijer Vučić je izjavio da još nije vreme za konačno rešenje kosovskog pitanja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Put ka EU dovodi u Srbiju nove investitore

Izvor: RTS, 04.Jan.2015

Do obnove političkog dijaloga Beograda i Prištine doći će početkom februara, kaže ministarka Jadranka Joksimović, a posle toga će otpočeti i otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU. Kad ste zemlja kandidat, lakše će doći investitori, ističe ministarka. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.