Put Srbije u EU: Najlakše zadatke ne možemo da rešimo

Izvor: Večernje novosti, 20.Okt.2013, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Put Srbije u EU: Najlakše zadatke ne možemo da rešimo

PRVI sastanak Saveta za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju biće održan u ponedeljak u Luksemburgu. EU će predstavljati visoka predstavnica Ketrin Ešton i komesar za proširenje Štefan File, dok će Srbiju zastupati premijer Ivica Dačić. Na taj način približićemo se uniji za još jedan korak, ali je potrebno još mnogo hodanja, da bi se stiglo do evropskog društva. Pred Srbijom na ovom putu >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << stoji dosta obaveza, među kojima ispunjavanje nekih iziskuje ogroman napor, dok bi određeni zadaci mogli da se relativno lako i brzo reše. Ispada da smo na nepoznatoj s više jednačina i na lekcijama koje zadaju glavobolju ispit položili s desetkom, kao što je to, na primer, normalizacija odnosa s Kosovom. Ali na neka daleko manje škakljiva pitanja, za koja nije potreban gotovo nikakav napor, nismo uspeli pozitivno da odgovorimo, a takav je, recimo, slučaj sa organizovanjem parade ponosa. Veća politička podrška u ovom domenu, koju traži EU, ne bi trebalo da iziskuje Sizifove muke. Među lakše zadatke trebalo bi da spada i primena medijske strategije i usvajanje zakona o javnom informisanju i medijima, aktivna zaštita medija, boraca za ljudska prava i drugih ugroženih grupa, kao i dosledna primena zakonskog okvira za zaštitu manjina, u oblasti obrazovanja, upotrebe jezika, pristupa medijima i verskim obredima na maternjem jeziku. U istom težinskom košu je i obaveza delovanja na smanjenju broja lažnih azilanata. Srbija više ne bi smela da čeka ni na usklađivanje svog zakonodavstva i njegovu primenu u oblasti zaštite životne sredine. Isto važi i za kontrolu državne pomoći, dok dalje usaglašavanje zakona s pravnim tekovinama EU zavisi od efikasnosti rada skupštine. U tom kontekstu treba posmatrati i očekivani zakon o finansiranju Vojvodine. Da ekonomska situacija nije teška, verovatno ne bi trebalo da predstavlja veliki problem ni odobravanje dodatnih finansijskih sredstava manjinskim grupama. Nešto teže će biti i usklađivanje s Evropom kada je reč o genetički modifikovanoj hrani, imajući u vidu značajan otpor građana u tom domenu. Ipak, ni to nisu nerešivi zadaci. KOMPLIKOVANA PITANJA U KOLONI teških obaveza, čeka nas borba s korupcijom i organizovanim kriminalom. Evropa očekuje efikasne istrage i presude. Od toga zavise i ostali uslovi, koje sada nije lako ispuniti, a koji se odnose na efikasnu primenu zakona, nezavisnost ključnih institucija, a naročito pravosuđa, poboljšanje poslovnog okruženja i razvijanje konkurentnog privatnog sektora. Komplikovani zadaci su i restrukturiranje ekonomije i reforma javne administracije.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Put Srbije u EU: Najlakše zadatke ne možemo da rešimo

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Okt.2013

Pred Srbijom na putu ka EU stoji dosta obaveza, među kojima ispunjavanje nekih iziskuje ogroman napor, dok bi određeni zadaci mogli da se relativno lako i brzo reše.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Dačić danas u Luksemburgu

Izvor: Blic, 21.Okt.2013, 07:24

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić danas putuje u Luksemburg, na prvi sastanak Saveta za implementaciju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju...Dačić je rekao da će sastanak biti prilika da na odvojenom susretu sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton razgovara o svim problemima, pa i o pitanjima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.