Pusić: Ulazimo u EU ali ostajemo u regionu

Izvor: NaDlanu.com, 30.Jun.2013, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pusić: Ulazimo u EU ali ostajemo u regionu

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić poručila je danas da, iako ta država u ponoć postaje članica EU, ona ostaje u regionu kojem je oduvek pripadala, i kojem će pomoći da postane deo jedinstvene evropske porodice.

"Hrvatska postaje politički Evropom, ali ostaje ovde gde je uvek i bila, i naši susedi su naši partneri. U regiji ima zemalja od punopravnih članica do zemalja koje još >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << nisu kandidat za članstvo u EU, ali taj spektar statusa znači da regija može treba i ide ka članstvu", rekla je Pusić na konferenciji za novinare organizovanoj u sklopu proslave ulaska Hrvatske u EU. Hrvatska će, kako je rekla, preuzeti svoj deo odgovornosti za zajedničku budućnost regiona, i to, objasnila je, ne iz velikodušnosti, već iz interesa, budući da i njena stabilnost zavisi od stabilnosti regiona. Zamoljena da uoči ulaska u EU prenese Srbiji ključno iskustvo stečeno u procesu pridruživanja, Pusić je rekla da je možda najvažnija pouka pristupnog procesa to da nema pravednih i nepravednih kriterijuma i prepreka. "Mi smo se sve vreme žalili da su kriterijumi za nas strožiji, da nam se stavljaju nepravedne prepreke koje nisu deo procesa približavanja, a onda smo došli do zaključka da je jedna od koristi procesa to što se u njemu naučiš da rešavaš probleme koje ne vidiš unapred već se naprosto pojave", objasnila je Pusić. Posebno zadovoljstvo Pusić je izrazila zbog činjenice da današnjim ceremonijama uoči ulaska Hrvatske u EU prisustvuju najviši predstavnici i Srbije i Kosova, čime je, kako smatra, još jednom iskazana velika odlučnost da se sprovede briselski dogovor Beograda i Prištine. "To je važan korak za regiju koji pokazuje da meka moć EU, odnosno njena privlačnost i činjenica da zemlje u regionu prepoznaju mogućnost da ostvare stabilnost u EU, na ovom terenu i dalje funkcioniše i daje šansu za rešavanje komplikovanih odnosa kakvi su između Srbije i Kosova", rekla je Pusić. Povlačenje tužbi zavisi od obe strane Upitana da li će ulazak Hrvatske u EU ubrzati proces uzajamnog povlačenja tužbe i kontratužbe za genocid koje su Srbija i Hrvatska međusobno podnele, Pusić je objasnila da je za stavljanje na dnevni red teme o uzajamnom povlačnju tužbi potrebno preduzeti korake na obe strane.Srbija bi, kako je objasnila, trebalo da ubrza kompletiranje podataka o nestalim osobama, a Hrvatska bi trebalo da reši neka pitanja vezana za penzije."To su dve teme na kojima intenzivno radimo i moramo imati nekakvu jasniju sliku do kraja sledećeg meseca" kazala je Pusić. (Izvor: Blic )

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pusić: Ulazimo u EU ali ostajemo u regionu

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jun.2013

ZAGREB - Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić poručila je danas da, iako ta država u ponoć postaje članica EU, ona ostaje u regionu kojem je oduvijek pripadala, i kojem će pomoći da postane dio jedinstvene evropske porodice.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Pusić: Države regiona treba da idu ka

Izvor: RTV Pink, 30.Jun.2013

. . . Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je danas da države regiona Zapadnog Balkana mogu i treba da idu napred prema punopravnom članstvu u EU. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.