Puna podrška Poljske na putu ka EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2011, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puna podrška Poljske na putu ka EU

VARŠAVA -

Poljska podržava put Srbije ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, a na tom putu mnogo značajnijom smatra modernizaciju srpske ekonomije i jačanje ekonomskih odnosa sa Unijom, nego politički problem koji postoji na relaciji Beograd-Priština, izjavio je potpredsednik poljske vlade Vlademar Pavlak posle razgovora sa vicepremijerom Božidarom Đelićem u Varšavi.

"Podržavamo Srbiju na putu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ka punopravnom članstvu u EU. Veoma je važno da postoji pozitivan pristup političkoj realnosti na Zapadnom Balkanu, ali isto tako i da dijalog Beograda i Prištine da pozitivne rezultate", rekao je Pavlak za agenciju Tanjug.

On je, međutim, dodao da je, od svega navedenog, važnije da Srbija ostvari bolje odnose sa Evropom u oblasti ekonomije, investicija i pristupa fondovima EU i da u tom procesu ima punu podršku Poljske.

Dva vicepremijera razgovarala su, u skladu s tim, o ekonomskoj saradnji dve zemlje i novim investicijama u oblasti proizvodnje traktora i, posebno, o mogućnosti investicije od 70 miliona evra u izgradnju železnice u Srbiji.

Potpredsednik Vlade Srbije Đelićem istakao je da Srbija u ovom trenutku ima pola milijarde dolara godišnje trgovinske razmene sa Poljskom, dok su poljske firme investirale nešto manje od 100 miliona evra u Srbiju.

"Međutim, očigledno je da se može više i bolje, a investicija u srpsku železnicu, koju je najavio poljski premijer Donald Tusk u maju u Beogradu, jedan je od takvih primera", rekao je Đelić posle razgovora sa Pavlakom.

On je dodao i da se radi na projektu koji bi omogućio zajednički nastup srpskog IMR-a sa poljskom firmom "Polmot" na proizvodnji nove generacije traktora.

Taj projekat, kako je najavio Đelić, mogao bi da bude realizovan 2012. godine, a Srbiji će omogućiti da proizvodi motore evropskog standarda za balkansko tržište, ali i za izvoz.

"Poljska je jedna od najkonkurentnijih zemalja na našem kontinentu. Bitno je da Srbija bude vezana za jedan od ekonomskih motora Evrope koji danas predstavlja Poljska", ocenio je Đelić.

Nećemo uneti zamrznuti konflikt u EU

On je na predavanju u varšavskom Institutu za spoljnu politiku, rekao da Srbija sigurno neće uneti zamrznuti konflikt u EU, ali da niko ne može da očekuje da ikada prizna nezavisno Kosovo.

Đelić je rekao da je Srbija spremna da pitanje Kosova rešava odmah, a da to rešenje mora da se oslanja na četiri tačke koje je predsednik Srbije Boris Tadić predstavio na Generalnoj skupštini UN u septembru.

"Za Srbiju je prihvatljivo rešenje koje se temelji na te četiri tačke - specijalni status za sever Kosova, status i sigurnost za srpske svetinje, sigurnost i bezbednost za Srbe koji žive južno od Ibra, kao i rešavanje pitanja imovine Srba na Kosovu“, rekao je Đelić.

On je naglasio da je Srbija spremna da istražuje sve modele koji vode do istorijskog kompromisa Srba i Albanaca i u tom smislu pomenuo sporazum „Good Friday“ između Republike Irske i Velike Britanije oko severne Irske, ali i modele dve Nemačke, Hong Konga, Olandskih ostrva, Južnog tirola...

"O svemu tome razmišljamo i spremni smo da razgovaramo. Srbija ne želi zamrznuti konflikt i znamo da rešenje moramo naći pre ulaska u EU, ali Srbija ne može da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“, poručio je Đelić i podvukao da se Srbija protivi podeli bilo koje zemlje.

"Srbija je protiv deljenja bilo koje zemlje, Srbije, BiH, a isto tako i dela naše teritorije - Kosova. Poenta je da se pronađe način da se suverenitet podeli, da se podeli moć i da se nađe rešenje prihvatljivo za sve“, kazao je Đelić.

Đelić se osvrnuo i na nastavak dijaloga Beograda i Prištine danas u Briselu i ocenio da je to „dobar korak u pravom smeru“.

On je istakao da su aktuelne tenzije na Kosovu još jednom pokazale da unilateralne akcije ne doprinose održivom rešenju i pozvao međunarodne misije na Kosovu, UNMIK, Kfor i posebno Euleks da ostanu u statusno neutralnom mandatu.

"Nije u ničijem interesu da sponzoriše monoetničko Kosovo“, podvukao je vicepremijer.

Prema Đelićevim rečima, Srbiji se stalno govori da prihvati realnost da kosovski Albanci ne žele vlast Beograda, ali da je isto tako realnost da velika većina kosovskih Srba ne želi vlast Prištine.

"Od presudne je važnosti da se ne ponovi egzodus Srba sa Kosova, viđen 2004. godine“, rekao je Đelić u osvrtu na tenzije na severu pokrajine.

Vicepremijer je izrazio očekivanje da će zemlje EU, bez obzira da li priznaju Kosov ili ne, zadržati jedinstvo prikazano prilikom usvajanja zajedničke Rezolucije Srbije i EU u UN, kojom je omogućeno da se otvori tehnički dijalog Beograda i Prištine.

Govoreći o kandidaturi za članstvo u EU, kojoj se Srbija nada u decembru, Đelić je ponovio da uslovi koje je definisala EK nisu novi, da su jasni i da ih je moguće ispuniti.

Srbija smatra da je mišljenje EK objektivno i pravedno, rekao je Đelić ističući da je u mišljenju EK priznat veliki napredak Srbije, ali da, uprkos tome, još puno treba uraditi posebno na primeni zakona.

"Srpska vlada je odlučna da nastavi da se kreće napred na evropskom putu i u tom procesu važne su tri tačke - bezbednost i stabilnost, odgovorno upravljanje zemljom u uslovima ekonomske krize, kao i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala“, rekao je Đelić.

On je dodao da je, kada je reč o miru i stabilnosti, Srbija završila saradnju sa Tribunalom u Hagu.

U tom smislu, precizirao je, hapšenjem haških optuženika, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kao i donošenjem rezolucije o Srebrenici i posetama predsednika Vukovaru i Srebrenici, Srbija je značajno doprinela razvoju regionalne saradnje, kao i regionalnom pomirenju.

U osvrtu na ekonomsko stanje u Srbiji i Evropi, Đelić je ocenio da će put zemalja Zapadnog Balkana u EU biti teži, duži i manje profitabilan nego što dosadašnja iskustva pokazuju.

"Ali, to ne znači da je ideja EU ubijena, ona i dalje živi“, rekao je potpredsednik vlade.

On je dodao i da Srbija puno radi na privlačenju stranih investicija, pojednostavljivanju procedura u poslovnom okruženju i pozvao Poljsku da poveća svoje prisustvo u Srbiji.

Đelić: Srbija zainteresovana i za gasovod Nabuko

Srbija je zainteresovana za učešće u gasovodu Nabuko, kao i u svakom projektu koji će povećati njenu energetsku bezbednosti, kazao je danas u Varšavi potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

"Srbija učestvuje u projektu Južni tok, a želimo da učestvujemo i u projektu Nabuko. Imamo svoje rezerve prirodnog gasa, ali, kao i svaka evropska zemlja, trebaće nam još veće količine", kazao je Đelić poljskoj novinskoj agenciji PAP posle susreta sa vicepremijerom i ministrom privrede Valdemarom Pavlakom.

Đelić je dodao da će Srbija učestvovati u svakom projektu koji jača njenu energetsku bezbednost i omogućava isporuku gasa po atraktivnim cenama, javila je poljska agencija.

Sada dok Poljska predsedava Evropskom unijo do kraja ove godine, Đelić je od vicepremijera Pavlaka, pored podrške zahtevu Srbije za status kandidata za prijem u EU, dobio obećanje da će Poljska nastojati da pomogne i razvoj privrede Srbije.

"Želimo da pomažemo razvoj srpske privrede, a takođe i bolje kontakte sa privredama EU", rekao je Pavlak.

Božidar Đelić započeo je danas dvodnevnu posetu Varšavi tokom koje o evro-integraciji Srbije razgovara sa poljskim zvaničnicima, a sastaće se i sa privrednicima iz Udruženja poslodavaca "Levijatan".

Poljska radi na tome da Srbija dobije kandidaturu 9.decembra

Poljski državni sekretar za evropska pitanja Mikolaj Dovgjelevič izjavio je večeras da Varšava radi na tome da se stvori konsenzus 27 članica EU o dodeli statusa kandidata Srbiji 9. decembra i istakao da Unija očekuje da vidi konkretne rezultate dijaloga Beograda i Prištine.

"Radimo na tome da dođemo do saglasnosti svih 27 članica po pitanju kandidature Srbije. Nadam se da će ishod biti pozitivan, ali ne možemo ništa garantovati danas“, rekao je Dovgjelevič Tanjugu, posle izložbe "Primenjena nostalgija“, koju je u Varšavi organizovao kabinet potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića.

Dovgjelevič je podsetio da će zemlje članice EU, kada je u pitanju srpska kandidatura, vrednovati regionalnu saradnju i da su odnosi sa Prištinom, u tom smislu, od presudnog značaja.

Cenimo i vidimo veliki napredak u pomirenju sa Bosnom i Hrvatskom, dodao je Dovgjelevič i ocenio da je veoma važno što se "vidi veliki doprinos koji Srbija daje miru na Zapadnom Balkanu“.

"U ovom trenutku traju pregovori Beograda i Prištine i nadamo se da ćemo videti konkretne rezultate tih razgovora, jer kada Srbija, kao potencijalni kandidat, jednog dana postane punopravna članica, nikako neće smeti da ima probleme sa susedima“, istakao je državni sekretar poljskog ministarstva.

Kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, Dovgjelevič je poručio da Poljska želi da se dostigne kompromis koji će biti dobar za Zapadni Balkan, Srbiju i sve druge.

"Želimo da pomognemo da se stabilizuje region i da se postaramo da se evropska perspektiva koju je EU obećala Srbiji i ostvari“, poručio je on i dodao da je poljski cilj da se Srbija potpuno integriše u EU i da postane "svetionik evropskih vrednosti".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poljska podržava napore Srbije ka EU

Izvor: Beta, 21.Nov.2011

VARSSAVA, 21. novembra 2011. (Beta) - Vicepremijer i ministar privrede u poljskoj vladi Valdemar Pavlak ponovio je u ponedeljak u razgovoru s potpredsednikom za evropske integracije u Vladi Srbije Božidarom Djelićem da Srbija može da računa na podršku Poljske u naporima da udje u Evropsku uniju..."Podržavamo...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.