Prvi ambasadori EU

Izvor: RTS, 16.Sep.2010, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi ambasadori EU

Ketrin Ešton imenovala prve ambasadore Evropske unije, uglavnom iz zapadnoevropskih zemalja. Eštonova: Imenovala sam najbolje. Šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar razočaran jer su nove članice dobile mali broj diplomatskih mesta.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton objavila je imena ambasadora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u ključnim zemljama među, kojima su uglavnom diplomate iz zapadnoevropskih zemalja.

Nemački diplomata Markus Ederer dobio je mesto ambasadora EU u Pekingu, dok će Austrijanac Hans Ditmar Švajsgut predstavljati EU u Tokiju, saopštila je Eštonova.

Veliki broj diplomatskih mesta pripao je Špancima, Francuzima i Ircima.

Nove članice EU dobile su mali broj diplomatskih mesta, pa je tako Poljska dobila samo dva mesta, u Južnoj Koreji i Jordanu, Bugarska u Gruziji i Litvanija u Avganistanu.

"Imenovala sam najbolje", rekla je Eštonova.

Visoka predstavnica Evropske unije je dodala da će narednih nedelja saopštiti imena ostalih ambasadora EU u inostranstvu, posebno na ključnom mestu u Evropskoj službi za spoljno delovanje (SEAE).

Iako će imena svih predstavnika EU biti objavljena kada njihova imenovanja odobri Evropski parlament, neka su već poznata.

Generalni sekretar SEAE-a biće Francuz Pjer Vimon, sadašnji ambasador u SAD, dok se Dejvid O'Salivan pominje kao generalni direktor te službe.

Reagujući na prva imenovanja, šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar izrazio je duboku razočaranost.

"Odluka Eštonove svedoči o slabom političkom razumevanju interesa novih malih članica, a to je veoma loš znak po budućnost evropske diplomatske službe", izjavio je Žbogar.

Agencija Frans pres ocenjuje da diplomatska služba rizikuje da bude "klub gospode koja puše cigare" pošto je među 28 imenovanih ambasadora samo šest žena.

Eštonova mesecima radi na formiranju diplomatske službe od 1.000 ljudi koja treba da pomogne EU da se predstavi jedinstveno u Briselu kao i u nekih 150 ambasada.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.