Prva poglavlja početkom 2015.

Izvor: B92, 27.Dec.2013, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prva poglavlja početkom 2015."

Beograd -- Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenjuje da bi Srbija mogla da postane članica EU 2020. a da je realno da prva poglavlja budu otvorena početkom 2015.

"Brzina kojom ćete se kretati na evropskom putu zavisiće od napora Srbije, političke volje da se sprovedu reforme, i kapaciteta vase vlade da vodi pregovore. To zahteva formiranje pregovaračkog tima što je pre moguće i, u tom slučaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cilj da uđete u EU do 2020. imao bi izgleda za uspeh", rekao je Devenport u intervjuu za Večernje novosti.

Na pitanje da li će priznavanje Kosova biti uslov za članstvo Srbije u EU, Devenport je odgovorio da se traži sveobuhvatna normalizacija, a ne priznavanje i da je to pozicija Evropskog saveta i svih 28 država članica.

Prema njegovim rečima, zahtev za napredak u dijalogu treba tumačiti kao deo ispunjavanja kopenhaških kriterijuma za članstvo, a to je regionalna saradnja.

"Šta će sve biti sadržina sporazuma rano je reći, ali on će sigurno morati da reflektuje sva pitanja u vezi sa sveobuhvatnom normalizacijom. Jedna od ključnih oblasti je dosledno pridržavanje dogovora Beograda i Prištine da se neće međusobno blokirati na putu ka EU," ukazao je Devenport.

On je objasnio da će poglavlje 35, kada je reč o normalizaciji odnosa sa Kosovom, pokrivati primenu do sada postignutih sporazuma o carini, integrisanom upravljanju graničnim prelazima, katastru, matičnim knjigama, saradnju s Euleksom, kao i nastavak procesa sveobuhvatne normalizacije.

"Premijeri (Srbije Ivica)Dačić i (Kosova Hašim) Tači su se složili da su potrebni dodatni dogovori i sporazumi u procesu normalizacije", dodao je on.

Devenport smatra da je u ovom trenutku teško reći šta će biti merila za otvaranje drugih poglavlja.

"Završen je skrining za tri poglavlja - 23, 24 i 32 - sada ekspertske misije Evropske komisije dolaze u Srbiju. Na osnovu toga, biće napravljen akcioni plan, zatim ćemo ga razmatrati sa srpskom vladom i onda će ti planovi i njihovo sprovođenje postaviti merila za otvaranje poglavlja", objasnio je Devenport.

"Ako sve bude išlo po planu, i uzimajući u obzir iskustva drugih zemalja, bilo bi realno da se prva poglavlja otvore početkom 2015," kazao je Devenport.

Govoreći o problemu lažnih azilanata i mogućem uvođenju viza Srbiji, izjavio je da je "vlada u potpunosti svesna problema" i da EU očekuje adekvatne korake.

On je istakao da ne postoji kontradikcija između odličnih odnosa sa Rusijom i članstva u EU.

"Kada je reč o 'Južnom toku', nekoliko članica EU takođe učestvuje u ovom važnom projektu. Brisel samo insistira da projekat bude u skladu sa zakonskom regulativom EU, s principima konkurencije, a Srbija uz to mora i da poštuje Sporazum o energetskoj zajednici, čiji je deo", rekao je Devenport.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pregovori sa EU se otvaraju 2015. godine

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Dec.2013

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da bi Srbija mogla da postane članica EU 2020. godine, a da je realno da prva poglavlja budu otvorena početkom 2015. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.