Prva poglavlja 2015?

Izvor: Akter, 19.Avg.2014, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva poglavlja 2015?

Otvaranje prvih poglavlja u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji ne treba očekivati pre početka naredne godine, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora u Briselu

"Među zemljama članicama preovlađuje raspoloženje da je neophodno još raditi na sprovođenju Briselskog sporazuma pre nego što se održi međuvladina konferencija o otvaranju poglavlja”, rečeno je Tanjugu u sedištu >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << EU.

Tanjugov izvor ukazuje da je mogućnost da se međuvladina konferencija, kojom se formalno najavljuje otvaranje prvih poglavlja, održi u oktobru, zasad na nivou spekulacija.

On kaže da se većina zemalja članica slaže sa stavom Nemačke da sa međuvladinom konferencijom treba sačekati dok se u potpunosti ne sprovedu odredbe sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine iz aprila prošle godine.

“Dogovor o priznavanju diploma, koji je odavno postignut, još nije sasvim sproveden, a dve strane još se nisu usaglasile o rešavanju problema u vezi sa pravosuđem, energijom i telekomunikacijama”, podseća on.

Tanjugov izvor dodaje da postoji “teoretska mogućnost” da se međuvladina konferencija održi na sastanku Saveta EU 24. oktobra u Luksemburgu, ali da je ta mogućnost “minimalna”.

U Briselu kažu da su svesni da dobar deo krivice za zastoj u dijalogu i kašnjenje u primeni sporazuma počiva na Prištini, gde ni tri meseca nakon parlamentarnih izbora nije formirana vlada, ali da bi Beograd trebalo da učini više da se ono što je već dogovoreno primeni.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prva poglavlja u pridruživanju EU tek 2015?

Izvor: Mondo, 19.Avg.2014

Otvaranje prvih poglavlja u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji ne treba očekivati pre početka naredne godine, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora u Briselu. ..Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock.."Među zemljama članicama preovlađuje raspoloženje da je neophodno još raditi na sprovođenju...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.