Izvor: RTS, 07.Maj.2015, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti u Makedoniji, Skoplje, Strumica...

Makedonska opozicija otpakuje nove "bombe". Vlast se, navodno, sprema za odlučniji odgovor demonstrantima. Evropska unija zabrinuta, ali bez konkretnih ideja o rešavanju makedonske krize. Albanske političke stranke rezervisane.
18.00 - Počeli protesti u Makedoniji. U Skoplju znatno manje ljudi nego u prethodna dva dana. U Strumici znatno više demonstranata. 
Antivladini protesti u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Makedoniji se nastavljaju uporedo sa objavljivanjem novih transkripata prisluškivanih razgovora, za koje vlast tvrdi da su manipulacija stranih obaveštajnih službi.

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev pozvao je, ponovo, pristalice na mirne proteste, navodeći kako shvata veliki gnev naroda, posle objavljivanja serije razgovora najviših zvaničnika Makedonije.
Na mir je pozvao i njegov glavni rival Nikola Gruevski, koji je rekao da će državni organi reagovati mudro i bez nasilja, iako deo članstva njegove VMRO-DPMNE "traži žešći odgovor".
Gruevski je rekao i da su "bombe", kojima SDSM nedeljama talasa javnost, montirane, kao i da su protesti unapred isplanirani, o čemu "svedoči činjenica da su demonstranti u centru Skoplja nosili ispisane transparente".
Dve stvarnosti sa kojima se Makedonija danima suočava, za sada, niko i ne pokušava da približi. Da problem bude značajniji, mediji su već uveliko zauzeli strane, pa se poslednjih dana mogu pročitati potpuno različita viđenja događaja iz centra Skoplja.
Evropska unija, od koje se, doduše potajno, očekivalo da pokrene ozbiljan pregovarački proces, ostala je ove sedmice nema, pa se predstavnici VMRO-DPMNE i SDSM u dogledno vreme neće sastati u Briselu, kako bi pokušali da nađu izlaz iz krize.
"Za sada nema planova za novi susret, ali pregovori nisu otkazani", rekla je Radmila Šećerinska, koja je na strani SDSM-a učestvovala u dve runde pregovora u sedištu EU.
U međuvremenu, i vlast i opozicija se spremaju za nastavak akcija. Makedonska policija, kako tvrde opozicioni mediji, dopremila je u Skoplje gumene metke, iako na protestu u sredu uveče nije bilo značajnijih incidenata.
Makedonsko ministarstvo odbrane odmah je demantovalo da se u snimljenim sanducima nalaze gumeni meci, navodeći da vojska sprovodi redovne aktivnosti obuke. 

"U danima koji slede, kreatori krize, destabilizacije i anarhije staviće na test odlučnost, profesionalnost i hrabrost policije", rekla je u Skoplju ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska.
Jednako odlučan je i lider opozicije, koji je "provokatore" upozorio da ne mogu da pobegnu od odgovornosti. "Na proteste dolaze provokatori i provociraju nasilje", rekao je Zaev.
Protesti u nekoliko makedonskih gradova nastavljaju se večeras.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.