Protesti u Amsterdamu protiv sporazuma CETA

Izvor: Vostok.rs, 23.Okt.2016, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti u Amsterdamu protiv sporazuma CETA

Oko osam hiljada ljudi izašlo je na ulice Amsterdama u znak podrške belgijskoj Valoni, koja je odbila da potpiše sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum s Evropskom unijom i Kanadom (CETA sporazum), prenela je agencija Frans pres.



CETA je pandan Transatlantskom sporazumu o partnerstvu u oblasti trgovine i investicija (TTIP), o kojem pregovaraju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države. Protiv sklapanja ovog sporazuma zalažu se pojedini predstavnici evropske javnosti, kao i malog i srednjeg biznisa.  Prema njihovom mišljenju, sporazumi ove vrsti odgovaraju samo transnacionalnim kompanijama. Gradonačelnik belgijske Valone Pol Manjet zalaže se protiv CETA sporazuma i blokira potpisivanje sporazuma EU-Kanada na predstojećim pregovorima 27. oktobra u Briselu. Hiljade farmera, preduzimača, članova profesionalnih saveza, naučnika, pravnika, boraca za zaštitu prirode okupile su se na trgu Museumplein, gde se nalaze glavni gradski muzeji.

Oni izražavaju podršku belgijskoj Valoni i pozivaju da se zaštite interesi holandskih kompanija. „Holandska vlada i Evropska komisija postavljaju međunarodne interese iznad interesa građana svoje zemlje, a to je neprihvatljivo! Mi još možemo da zaustavimo sporazum, ali to je potrebno učiniti upravo sada“, izjavio je jedan od organizatora demonstracija. Prema navodima agencije, među učesnicima protesta su centralni Profesionalni savez Holandije, holandska Organizacija za prava potrošača i Međunarodna ekološka organizacija „Grinpis“. 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.