Proširenje EU na zapadni Balkan

Izvor: B92, 04.Sep.2013, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Proširenje EU na zapadni Balkan"

Podgorica -- Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je u Podgorici da Zagreb podržava proširenje Evropske unije na sve zemlje zapadnog Balkana.

"Mi snažno zagovaramo proširenje EU na sve zemlje jugoistočne Evrope. Za nas je to strateški projekat koji obuhvata bezbednosni, ekonomski i kulturni apekat”, kazao je Josipović u intervjuu Televiziji Crne Gore.

On je rekao da bi EU bila nepotpuna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez Crne Gore, ali i ostalih država regiona.

"Crna Gora je naša susedna, prijateljska zemlja i smatramo da Evropa nije potpuna bez Crne Gore, kao i ostalih zemalja u regionu”, istakao je Josipović.

Prema njegovim rečima, izazovi koji su stajali Hrvatskoj na putu ka EU slični su onima koji se danas nalaze pred Crnom Gorom.

“To su te suštinske promene u funkcionisanju društva i države. Mi smo učinili da naše institucije budu u punom smislu demokratske. Tu je posebno bila bitna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, a to ce sigurno biti izazov i ostalim”, kazao je hrvatski predsednik.

On je dodao da su na putu ka EU bitne su i ekonomske reforme. “Dakle, izgradnja institucija, demokratizacija, poštovanje ljudskih prava, pravosudje, borba protiv korupcije i prilagodjavanje tržišta su najveći zadaci”, naveo je Josipović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Josipović: Proširenje EU na sve države Balkana

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Sep.2013

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je u Podgorici da Zagreb podržava proširenje Evropske unije na sve zemlje zapadnog Balkana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.