Programi EU dostupni za srpska preduzeća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2011, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Programi EU dostupni za srpska preduzeća

SUBOTICA -

Sa procesom približavanja Srbije Evropskoj uniji naše firme mogu da apliciraju za sve više novca, a ukoliko su već imale projekat odobren od EU, to značajno povećava šanse da se ponovo dobije novac, istaknuto je na seminaru u Subotici pod nazivom "Priprema predloga projekata za programe EU dostupne privrednicima iz Srbije".

Radi se o dva programa, od kojih je jedan namenjen finansiranju istraživanja i razvoja (FP7), a drugi za konkurentnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i inovativnost (CIP), objasnila je Nataša Kecman, samostalni savetnik u Birou PKS za saradnju sa EU, na skupu koji je održan na inicijativu Regionalnih privrednih komora iz Subotice, Sombora i Kikinde.

"U okviru programa FP7 konkursi su otvoreni u julu, od kojih neki još traju. Naredni raspis se očekuju u julu 2012. godine, a dostupna sredstva se kreću od nekoliko stotina hiljada evra pa naviše, u zavisnosti od dogovora sa partnerima i aktivnosti preduzeća", rekla je ona.

Kada je u pitanju CIP, veliki program za Eko-inovacije biće otvoren u aprilu, a od programa za softvere i informatičke firme, neki konkursi su već otvoreni, a neki će biti u januaru, dodala je.

Projekti iz Eko-inovacija su veličine oko 1,5 miliona evra, od čega polovinu obezbeđuje preduzeće a drugu polovinu Evropska komisija. Projekti za softvere vredni su i do nekoliko miliona evra, rekla je Kecman.

U programu FP7 preduzeća iz Srbije učestvuju od 2007 , a u programu CIP od 2009. godine.

Savetnica u Birou za saradnju sa EU PKS sugerisala je preduzećima da redovno posećuju veb portale Privredne komore Srbije i Regionalne privredne komore u Subotici, jer tu mogu da dobiju sve informacije o programima.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.