Proevropski kurs Moldavije može da vodi samo boljem životu

Izvor: Southeast European Times, 19.Mar.2014, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proevropski kurs Moldavije 'može da vodi samo boljem životu'

Nastojanja Moldavije da održi proevropski kurs su pozitivan primer za Ukrajinu i druge zemlje u regionu koje teže članstvu u EU, kažu eksperti i zvaničnici.

19/03/2014

Pol Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta -- 19.3.2014.

Odluka Saveta EU da odobri ukidanje viza moldavskim građanima rezultat je snažnih proevropskih nastojanja zemlje koja donose socijalne i ekonomske beneficije toj bivšoj sovjetskoj republici i služe kao smernice >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << za druge zemlje u regionu koje teže pridruživanju EU, rekli su analitičari i zvaničnici.

Moldavija je prva zemlja Istočnog partnerstva, projekta EU za stvaranje bliskijih veza između šest bivših sovjetskih republika – Belorusije, Jermenije, Azerbejdžana, Gruzije, Moldavije i Ukrajine – kako bi ispunile sve kriterijume za bezvizna putovanja. Savet EU složio se u petak (14. marta) da ukine vizne uslove.

Tanja Fajon, izvestiteljka Evropskog parlamenta za liberalizaciju viznog režima, nazvala je to istorijskim momentom koji će stimulisati ekonomsku saradnju i veze između moldavskih građana i građana EU.

Eugen Tomac, zakonodavac u rumunskom parlamentu koji predstavlja 400.000 Rumuna koji žive u Moldaviji, kaže da ukidanjem viznih uslova Evropska unija postaje prva opcija za Moldavce na svim poljima delovanja: rad, studije, mali pogranični saobraćaj, „nakon godina ograničenosti samo na jedan izbor, preciznije na Rusiju“.

„Ta mera omogućava otprilike milionu Moldavaca koji rade na Zapadu da se vrati u svoju zemlju uz infuziju kapitala, što može da pomogne razvoj malih i srednjih preduzeća“, rekao je Tomac za SETimes. „Takođe, moldavski pasoš postaće privlačan stanovništvu otcepljene Transnjistrije, što će podstaći ljude tamo da gledaju ka Moldaviji.“

U izjavi za SETimes, gradonačenik Kišinjeva Dorin Čirtoaka naveo je da će ukidanje viza državljanima Moldavije „učvrstiti proevropski kurs zemlje i omogućiti nastavak drugih procesa integracije, kao što je potpisivanje Sporazuma o pridruživanju. Ova odluka će se takođe pretvoriti u socijalne i ekonomske beneficije i otvoriti vrata evropskim standardima koji dolaze u Moldaviju, što samo može da dovede do boljeg života običnih građana“.

Moldavski građani pozdravili su odluku.

„Razgovarala sam sa porodicom i prijateljima kod kuće“, kaže Ana Batka, ekonomista iz Moldavije koja živi u Bukureštu, u izjavi za SETimes. „Presretni su što mogu nesmetano da putuju u Evropu i u osnovi upoznaju jedan, za većinu njih, potpuno novi svet.“

Batka kaže da se nada da će ta odluka ohrabriti Ukrajince da nastave da se bore za svoje evropske ideale.

„Bili smo rame uz rame u ovoj proevropskoj trci“, rekla je ona. „Zaslužuju da budu deo ovog sveta jednako kao i mi. Šteta je što su ljudi morali da ginu da bi se čuo njihov glas.“

Čirtoaka, jedan od lidera Liberalne partije, jednog od najistaknutijih proevropskh glasova u Moldaviji, kaže: „Kao što je slučaj u Moldaviji, evropski ideal može da pomogne Ukrajini da se sredi nakon duge i teške postsovjetske tranzicije. I Moldavija i Ukrajina žele da se pridržavaju duboko usađenih vrednosti, principa i osnovnih sloboda na kojima je zasnovana EU i koje do sada nisu imali.“

Moldavija je parafirala Sporazum o pridruživanju sa EU, ugovor kojim se uglavnom regulišu trgovinski odnosi između dve strane, na samitu Istočnog partnerstva u Viljnusu prošlog novembra i očekuje se da će ga potpisati ovog leta. Ukrajina je takođe planirala da potpiše sporazum u prestonici Litvanije, ali je predsednik Viktor Janukovič odlučio da odustane od proevropskih nastojanja i okrene se umesto toga ka Rusiji, što je izazvalo masovne proteste na ulicama u zemlji i na kraju dovelo do pada njegove vlade prošlog meseca.

Koju vrsta uticaja će moldavski proevropski uspesi imati na proces evropske integracije Ukrajine? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.