Produžen režim bescarinskog uvoza

Izvor: RTS, 17.Okt.2011, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produžen režim bescarinskog uvoza

EU odlučio da produži režim bescarinskog uvoza robe iz zemalja Zapadnog Balkana do 2015. godine. U pitanju su svi proizvodi na koje se primenjuje ta povlastica još od 2000. godine.

Evropski parlament usvojio uredbu kojom se režim bescarinskog uvoza robe iz zemalja Zapadnog Balkana produžava do 2015 godine. Odluka o produženju tog režima primenjuje se retroaktivno od 1. januara ove godine.

Reč >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je o skoro svim proizvodima iz zapadnobalkanskih zemalja koje tu povlasticu uživaju još od septembra 2000. godine, saopštila je Evropska komisija, prenosi Beta.

Celokupan zapadnobalkanski izvoz u EU predstavlja manje od jednog odsto ukupnog uvoza država Unije.

Za Srbiju, isto kao i za ostale zemlje regiona koje već primenjuju prelazne trgovinske mere o postepenom ukidanju carina i kvota sa EU u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, biće usaglašen taj trgovinski prelazni sporazum i režim slobodnog uvoza u EU.

To bi značilo da će većina proizvoda biti pod prelaznim trgovinskim režimom, a biće još uvek na snazi ograničenja EU za neke "osetljive proizvode", pa će biti zadržane nešto promenjene kvote za uvoz vina, bejbi-bifa i ribe iz Srbije.

Najviše koristi od nastavka tog režima ima Kosovo, jer nema nikakav ugovorni odnos s EU. Međutim, izvoz Kosova u EU je izuzetno nizak i u prošloj godini je iznosio sto miliona evra, dok je uvoz iz EU na Kosovo dostigao 600 miliona evra.

Srbija je, prema podacima EU, u 2010. godini u zemlje Unije izvela robu u vrednosti od 4,1 milijarde evra, a uvezla za 7,4 milijarde evra, dok je hrvatski izvoz bio 4,9 milijardi evra, a uvoz 10,3 milijarde.

Crna Gora je u 2010. godini u Uniju plasirala proizvode u vrednosti od 200 miliona evra, a uvezla za 500 miliona evra, a Bosna i Hercegovina je izvezla robe u vrednosti dve milijarde evra, dok je uvoz iz EU iznosio 3,1 milijardu evra.

Vrednost izvoza Makedonije na tržište Unije u prošloj godini je bila 1,7 milijardi evra, a uvoza 2,4 milijarde, dok je Albanija izvezla robe za 900 miliona evra, a uvoz iz EU je bio 2,1 milijardu evra.

Evropski parlament je sa 605 glasova "za" i 20 "protiv" usvojio rezoluciju kojom se potvrđuje predlog Evropske komisije o produžetku ovog režima uvoza preko 90 odsto proizvoda iz zemalja Zapadnog Balkana u Uniju.

Poslanici EP-a su u raspravi tražili uveravanja da će Evropska komisija moći da stavi van snage te povlastice za Zapadni Balkan ako bi se ispostavilo da posebno uvoz poljoprivrednih proizvoda i ribe izaziva ozbiljnije poremećanje na tržištu EU.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.