Problem Kosova nerešiv bez Srbije

Izvor: S media, 21.Avg.2010, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problem Kosova nerešiv bez Srbije

Razgovori Beograda i Prištine moraju da počnu što pre, jer se problem Kosova ne može rešiti bez Srbije, rekao Oliver Ivanović. Srbija, boreći se za Kosovo, ne zatvara sebi vrata u EU, istakao Ivanović.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da je odluka kosovskih vlasti o zabrani ulaska srpskih funkcionera "dokaz političke nezrelosti" i inertnosti međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zajednice, ali se založio da što pre počnu razgovori Beograda i Prištine, jer se problem Kosova ne može rešiti bez Srbije.

Izjava Olivera Ivanovića

"Međunarodna zajednica želi da nas podučava demokratskim principima, ali ne primenjuje odgovarajuće mere kada se oni tako grubo krše", ocenio je Ivanović u intervjuu FoNetu.

Ivanović je rekao da je zabrinut da ovom zabranom vlast u Prištini skuplja jeftine političke poene i istakao da bi "kosovski premijer Hašim Tači i oni oko njega morali dugoročno da razmišljaju šta proizvode ovakvi potezi".

"Sa nekim sa kim ćeš razgovarati, ne zaoštravaš odnose pre pregovora", objasnio je državni sekretar i zapitao šta radi Euleks na Kosovu i Metohiji, ako ne štiti vladavinu prava i poštovanje zakona.

Ivanović je rekao da propisi koji su doneti, srpskim zvaničnicima ne zabranjuje posetu Kosovu i dodao da je "na delu samovolja pojedinca".

Tu bi Euleks morao da deluje, naglasio je Ivanović, i rekao da u suprotnom "strašno gubi na kredibilitetu".

Prema njegovim rečima, Međunarodna civilna kancelarija nije sagovornik, ali to "nije lični stav prema Piteru Fejtu, već prema onome kako se on predstavlja i odnosi prema statusnoj neutralnosti".

Ivanović je rekao da Međunarodne organizacije moraju da budu neutralne, da bi bile sagovornik Srbije i dodao da razgovori Beograda i Prištine moraju da počnu što pre.

"Protivnik sam stalnog čekanja, jer se, u međuvremenu, uvek nešto dogodi što ga produžava", objasnio je Ivanović i dodao da odgovorni ljudi, koji predstavljaju Srbe i Albance, moraju da sednu i razgovaraju o temama koje su bitne.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.