Prljave pare za OVK

Izvor: RTS, 04.Maj.2011, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prljave pare za OVK

Albanski organizovani kriminal deo sredstava "daje kao potporu organizacijama bivše OVK", navodi se u dokumentu Europola. Albanske i litvanske grupe organizovanog kriminala raspolažu najvećim sredstvima u Evropi, navodi Europol.

Evropska policijska agencija Europol obelodanila je da albanski organizovani kriminal deo sredstava "daje kao potporu organizacijama bivše Oslobodilačke vojske Kosova".

"Albanske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grupe unutar EU su uključene u šverc kokaina, heroina, veštačkih droga i marihuane", navodi se u dokumentu "Ocena opasnosti od organizovanog kriminala" u EU.

U dokumentu se naglašava da albanske i litvanske grupe organizovanog kriminala raspolažu najvećim sredstvima u Evropi, kao i da su uspele da pod nadzor stave nove sektore kriminalnog biznisa, čime su pojačale sposobnost prilagođavanja u ekonomskoj krizi.

U "Oceni opasnosti od organizovanog kriminala" u EU, koju je objavila policijska agencija EU, ukazuje se da postoji "Balkanska osovina" organizovanog kriminala u Evropi i da se avganistanski heroin i kokain iz Latinske Amerine preko tog područja rasturaju u EU, naročito preko Zapadnog Balkana.

Kao primer se navodi da "kontejnerske pošiljke koje stižu preko jugozapadnog, severozapadnog i južnog kriminalnog središta, bivaju potom istovarene u crnogorskim lukama, a potom se upućuju na tržište unutar EU".

"Višenacionalne grupe okupljene na etničkoj osnovi su posebno koncentrisane na području Kosova, BJR Makedoniji i Albaniji", ukazuje se u izveštaju Europola, uz opasku da je "došlo do značajnog porasta uključenosti građana BJR Makedonije u šverc heroina i kokaina".

Europol podvlači da kriminalne organizacije u Evropi sve više menjaju strukture, načine i polja delovanja, uključujući promet falsifikovanim proizvodima, prevare kreditnim karticama, zahvaljujući i sve proširenijoj zloupotrebi interneta.

Sve je širi njihov upliv u kriminal vezan za visoke tehnologije, sajber-kriminal, audiovizuelnu pirateriju, pedofiliju, proizvodnju veštačkih droga, trgovinu ljudima, ilegalnu imigraciju i pranje novca.

Pet središta organizovanog kriminala

Europol je utvrdio da u Evropi deluje pet "središta" organizovanog kriminala, a za "jugoistočno središte" navodi da obuhvata područje Balkana i Crnog mora, gde "albanske, turske i kriminalne grupe iz bivšeg Sovjetskog Saveza nastoje da prošire svoje interese unutar EU".

Te grupe, navodi se u dokumentu, "mogu iskoristiti mogući ulazak Bugarske i Rumunije u Šengen zonu, kao i nedavno ukidanje viza za Zapadni Balkan i takvu perspektivu za Ukrajinu i Moldaviju".

U proizvodnji i rasturanju droge unutar EU su ključne grupe u Zapadnoj Africi, litvanske, albanske grupe i "vanzakonske motociklističke grupe", sve više se krijumčarenje odnosi na više vrsta droga, a grupe s više novca ulažu u legalne poslove da bi olakšale svoje kriminalne radnje i stekle veći profit.

U porastu je, navodi Europol, korišćenje pripadnika zajednice Roma za rasturanje droga na najnižoj ravni, a najveći deo avganistanskog heroina se švercuje u Evropu preko Turske i Balkana.

"Balkanski putevi heroina idu kroz Grčku preko Jadrana, a kroz Bugarsku i Rumuniju u Srednju Evropu, odnosno ulaze na Zapadni Balkan, koji je godinama ključno tranzitno odredište", ukazuje evropska policijska agencija.

Albanija, Makedonija i Kosovo važna područja 

"Albanija, BJR Makedonija i Kosovo su posebno važna područja, gde se skladišti i vrši ponovno pakovanje heroina", navodi se u dokumentu.

"Oblast Kosova je i baza albanskih grupa koje su uključene u šverc u EU, a Mađarska je postala bitan tranzitni koridor za heroin, zato što tamo idu pravci organizovanog kriminala sa Balkana i Crnog mora".

"Turske i albanske grupe kriminalaca su najviše zastupljene u švercu heroina u i unutar Evropske unije".

Kokain iz Latinske Amerike u Evropu stiže prevashodno preko Španije i Portugalije, a isto kao i droga iz Zapadne Afrike, dalje se krijumčari preko Balkana i Crnog mora, navodi Europol.

"Kriminalci sa Zapadnog Balkana su uspostavili operacione baze u Latinskoj Americi, čime su u najvećoj meri povećali profit, jer kokain uzimaju od proizvođača", dodaje se u dokumentu.

Europol je posebno zabrinut zbog toga što grupe organizovanog kriminala sa Zapadnog Balkana uspevaju da u Češkoj proizvode veštačku drogu metamfetamin.

U porastu je, dodaje se, i lokalna, evropska proizvodnja marihuane, pri čemu "albanske grupe organizovanog kriminala igraju bitnu ulogu u doturanju te droge u Jugoistočnoj Evropi".

Kako se dodaje u dokumentu Europola, "kanabis proizveden u Albaniji i na Kosovu se rastura u Grčkoj, Italiji, Sloveniji, Mađarskoj, a krijumčari se i u Tursku, gde se trampi za heroin", dok se kanabis iz Avganistana, Pakistana i Indije već odavno preko Zapadnog Balkana

krijumčari u EU.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.