Prioriteti EU u agraru - skratiti put od njive do trpeze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2010, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prioriteti EU u agraru - skratiti put od njive do trpeze

NOVI SAD -

U sve izraženijem nedostatku fosilnih goriva Evropska unija zacrtala je osnove buduće agrarne politike koja će se primenjivati od 2013. godine a koje su – lokalna proizvodnja i potrošnja hrane.

Krediti kojim Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede već 8 godina pomaže porodična gazdinstva u potpunosti podržavaju evropska stremljenja.

Prilog novinara Radio Novog Sada Đorđa Simovića.

Nema više jeftine proizvodnje hrane. Stalan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << skok cena energenata, goriva i mineralnih đubriva to samo potvrđuju.

U nedostatku povoljnih bankarskih kredita, poljoprivrednici u Vojvodini okrenuti su kreditima Fonda za razvoj poljoprivrede. Povoljne kamatne stope, dužina mirovanja i otplate kredita kao i lakoća dobijanja pozajmice uslovili su što je 1400 poljoprivrednika skoro u celosti ispunilo svoje obaveze u vezi sa vraćanjem zajma.

Sa pozajmicama od 5 do 10 hiljada evra za sisteme za navodnjavanje, staklenike, plastenike, voćarstvo, vinogradarstvo, pčelarstvo i mehanizaciju, proizvođači mogu pokrenuti održivu proizvodnju na selu, mišljenja je direktor fonda za razvoj poljoprivrede Jožef Sabo.

I podsticaji u Evropskoj uniji za poljoprivredu sve više su okrenuti malom porodičnom gazdinstvu. Slogan nedavno završenog 48. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Gornjoj Radgoni je bio – “Pravo na sto”. Kako kaže direktor Pomurskog sajma Janez Erjevec, cilj je da se njime promoviše lokalna proizvodnja i potrošnja hrane.

A na poslednjoj koferenciji o budućem razvoju evropske poljoprivrede, koja je u organizaciji Evropske komisije održana u Briselu, tvorci agrarne politike složili su se oko sledećeg: u godinama koje dolaze potrebno je u uslovima sve izraženijih klimatskih promena, rasta cena fosilnih goriva i tržišnih spekulacija obezbediti sigurnost hrane, da je ima dovoljno i da bude svima dostupna, stvoriti poljoprivredu koja nije štetna po prirodnu sredinu i obezbediti održiv razvoj sela.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.