Priključenje EU uslov za mir i stabilnost

Izvor: S media, 09.Maj.2010, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priključenje EU uslov za mir i stabilnost

Stav 27 članica Evropske unije da zapadni Balkan u jednom trenutku treba da se pridruži Evropskoj uniji, ne odnosi se samo na praktične mogućnosti za pojedince, već se tiču egzistencijalne stabilnosti i mira za sve gradjane, izjavio je predsednik Saveta EU Herman van Rompej.

Van Rompej je rekao "Politici" da je, iz istog razloga, 15 evropskih zemalja, zajedno sa Medjunarodnim monetarnim fondom, odlučilo da dodeli Grčkoj pomoć od 110 mlijardi evra, da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << budućnost te valute bila osigurana.

U slučajevima krize, sa kakvom se suočavamo danas, praktične pogodnosti (koje pruža EU) nemaju dovoljnu težinu. Političari, takodje, treba da daju ubedljive odgovore na teška pitanja, rekao je on.

"Zašto smo mi, 15 evropskih zemalja i MMF, odlučili da pozajmimo Grčkoj 110 milijardi evra pomoći i da osiguramo budućnost evra? Ili, zašto mi, 27 zemalja članica EU, smatramo da zapadni Balkan, region toliko stradao i propatio tokom proteklih ratova, u jednom trenutku treba da se pridruži EU?, naveo je Van Rompej primere takvih pitanja.

"Zašto 27 zemalja nastavljaju da rade zajedno? Zato što su vlade ovih zemalja svesne da u današnjem globalizovanom svetu više ne mogu samostalno da garantuju dobrobit i sigurnost svojih gradjana.

Stoga, čak i ako se uvek ne slažu oko svih pitanja, i ponekad imaju i sasvim suprotne stavove, svih 27 vlada radije će biti članovi evropskog kluba, nego što će ostati sami po strani", dodao je Van Rompej.

On je naglasio da je proces priključenja EU, ipak, nemoguć bez aktivnog učešća gradjana.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.