Približavanje EU dovodi do stabilizacije Srbije

Izvor: Akter, 15.Dec.2015, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Približavanje EU dovodi do stabilizacije Srbije

Približavanje evropskim standardima jeste približavanje vrhunskim, demokratskim standardima i zato će napredak Srbije ka Evropi biti na dobrobit svakog građanina jer će dovesti do ukupne demokratske stabilizacije prilika u Srbiji, izjavila je danas predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović

Joksimović je u izjavi Tanjugu rekla da će jučerašnjim otvaranjem pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, u ekonomskom smislu, biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << otvoreni i dodatni fondovi EU, što će biti signal za dalji ekonomski prosperitet i bez kojeg se ne može očekivati punopravno članstvo.

Koliko će taj proces do ulaska u punopravno članstvo trajati, kako je rekla Joksimović, rano je da se sada predviđa, pa bi zato trebalo pratiti iskustva prethodnih kandidata.

"U ranijim fazama ovi procesi su prosečno trajali oko sedam godina. Hrvatskoj je trebalo šest godina da ispregovara, a najambiciozniji primer je primer Slovačke, koja je za tri godine uspela da ispregovara sva poglavlja sa EU. Ako postavimo pred sebe ambiciozne planove, možemo dostići i ambiciozne ciljeve", poručila je Joksimović.

Prema njenim rečima pregovarački proces predstavlja ukupno prihvatanje evropskog zakonodavstva u različitim oblastima, sa navedenim vremenskim okvirom u kojem se zakonodavni okviri mogu implementirati, a Srbija, kako je rekla, sama određuje okvir kada će to učiniti.

Joksimović je objasnila da je Srbija jučerašnjim otvaranjem poglavlja ušla u poslednju fazu pregovaračkog procesa sa EU pred ulazak u punopravno članstvo u kojoj se najviše govori o unutrašnjim reformama.

"Ono što je specifično za Srbiju jeste da i dalje postoji politički kriterijum koji je sadržan u poglavlju 35 i odnosi se na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine", podsetila je Joksimović.

Kada je reč o pojedinim komentarima u javnosti kako EU, otvaranjem poglavlja 35, stiče mogućnost da vrši dodatne pritiske na Srbiju, Joksimović je podsetila da pregovori u tom poglavlju koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom traju već izvesno vreme i da se od Srbije očekuje da primeni ono što je do sada dogovoreno.

"I do sada su postojale mogućnosti da Evropska unija Srbiji usporava i ubrzava proces približvanja i naravno takva mogućnost postoji i dalje. Međutim, ono što se konstantno ceni jeste pitanje političke volje Beograda da na određenim temama postigne kompromisan dogovor između Beograda i Prištine ili u vezi sa nekim drugim temama koje su od značaja i za Evropsku uniju, ali i za Srbiju", rekla je Joksimović.

U procesu pregovaranja, odnosno pristupanja, veoma ja važna opšta situacija i klima u međunarodnim odnosima i EU, istakla je Joksimović i konstatovala da EU trenutno ima mnogo problema, poput ekonomske, ukrajinske i migrantske krize.

"Koliko god te krize s jedne strane spuštale stepen prioriteta kada je reč o daljem procesu proširenja, s druge strane potvrđuju neophodnost daljih integracija zapadnog Balkana, jer ne možemo zamisliti zaokruživanje bezbednosne strukture Evropske unije bez ovog regiona. Kroz migrantsku krizu region zapadnog Balkana, naročito Srbija, su se dokazali kao deo rešavanja problema, a ne kao njihov uzrok", zaključila je Joksimović.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.