Prevazići nesuglasice

Izvor: S media, 15.Mar.2010, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevazići nesuglasice

Ambasador Velike Britanije Stiven Vordsvort rekao je da Evropska unija neće od Srbije tražiti da prizna nezavisnost Kosova, ali će se u procesu evropskih integracija tražiti od Srbije da ustanovi šta "u fizičkom smislu" čini državu, koja je njena veličina i populacija.

Vordsvort je, u vestima B92, govoreći o saradnji Beograda i Priština, naveo primere saradnje dve posleratne Nemačke, kao i model koji >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << su uspostavile Irska i Severna Irska.

"Osnovno pitanje je da nađemo način da regulišemo naše nesuglasice po pitanju Kosova. Dvadeset i dve članice EU su priznale Kosovo, pet nisu. Srbija, naravno, to nije učinila", podsetio je Vordsvort.

Želimo da se nastavi proces evropskih integracija Srbije, dakle moramo da nađemo način da prevaziđemo te razlike koje među nama postoje, jer ne možemo da ih razrešimo, objasnio je Vordsvort.



"Predali ste zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo. Ako se ministri EU slože o tom zahtevu ovog leta i proslede taj zahtev Komisiji na usvajanje, Komisija će uputiti Beogradu sveobuhvatan upitnik, koji sadrži više od 2.000 pitanja", rekao je on.


Neka pitanja bi, u normalnoj situaciji, bila laka za odgovor, rekao je Vordsvort i naveo primer pitanja "kolika je površina i koliko zemlja ima stanovnika".

"Dobar presedan ovde je što je Vlada premijera Vojislava Koštunice, kada je pregovarala o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, prihvatila da se taj sporazum ne odnosi na Kosovo, koje je pod upravom Ujedinjenih nacija u skladu sa

Rezolucijom 1244", ocenio je Vordsvort.


Vordsvort je rekao da savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde neće promeniti činjenicu da je 80 odsto članica EU priznalo nezavisnost Kosovo.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vordsvort: Naći model saradnje

Izvor: B92, 15.Mar.2010

Beograd -- Od Srbije se ne traži da prizna nezavisnost Kosova, ali Beograd mora da uspostavi neki model saradnje sa Prištinom, kaže za B92 britanski ambasador u Beogradu...Stiven Vordsvort, ambasador Velike Britanije u Srbiji, ponovio je, gostujući u Vestima TV B92, da se od Srbije ne traži da prizna...

Nastavak na B92...

Vordsvort: Srbija i Kosovo moraju naći model saradnje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Mar.2010

BEOGRAD - Britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort izjavio je danas da se od Srbije ne traži da prizna nezavisnost Kosova, ali da Beograd mora da uspostavi neki model saradnje sa Prištinom...Ambasador Vordsvort je u intervjuu za B92 istakao da je EU više puta ponovila da ne traži od Srbije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.