Izvor: B92, 11.Jul.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretio da će ubiti Boruta Pahora

Zagreb -- Slovenačka policija uhapsila je na graničnom prelazu Dobova hrvatskog veterana koji je imao kod sebe pet bombi i pretio da će ubiti premijera Boruta Pahora.

Hrvatski veteran, za koga mediji navode da ima psihičkih problema, uhapšen je sinoć oko 21 sat pošto je, ljut na slovenačko blokiranje hrvatskih pregovora sa Evropskom unijom, pretio napadom bombama, nakon čega je izveden iz voza Beograd-Cirih, koji prolazi kroz Zagreb i Ljubljanu.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je uhapšeni izjavio policajcima da hapšenjem nisu ništa postigli jer nije sam, a u vozu ima još bombi, policija je počela da pretražuje voz na ljubljanskoj železničkoj stanici, ali nije našla ništa sumnjivo.

Ljubljanska policija potvrdila je da je uhapšen hrvatski državljanin i da je pri hapšenju kod njega nađeno pet bombi.

Policija tvrdi i da je muškarac hteo da izvuče osigurač na bombi, a da se policajac brzo snašao, bacio se na njega i oduzeo mu bombu.

Hrvatski mediji javljaju da se radi o pedesetogodišnjem I.Z. iz Vukovara, koji je već bio na bolničkom lečenju zbog psihičkih problema.

Navodi se da je I. Z. 1991. bio zarobljenik u logoru Stajićevo i da se nalazi na šengenskoj crnoj listi jer je zbog pokušaja napada eksplozivom krajem devedesetih bio uhapšen u Nemačkoj.

Pahor: Ne osećam se ugroženim

Slovenački premijer Borut Pahor izjavio je da se ne oseća ugroženim, komentarišući hapšenje osobe koja je nameravala da izvede atentat na njega ručnim bombama.

"Ne osećam se ugroženim, to je bio izolovan slučaj", rekao je Pahor novinarima na Rogli, u Sloveniji, gdje se održava sastanak njegove stranke, slovenačkih Socijalnih demokrata.

Pahor je naveo da ga je policija na vreme obavijestila o hapšenju 59-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je putovao vozom prema Ljubljani i kod koga je otkrila pet ručnih bombi.

Slovenački premijer je dodao da se oseća sigurnim i da je uveren da su sigurni i slovenački turisti koji letuju u Hrvatskoj, a predložio je da se nagradi granični policajac koji je sprečio aktiviranje jedne od bombi koje su nađene kod osumnjičenog.

Pahor je potvrdio da ga je telefonom pozvala i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, koja je danas osudila svaki ekstremizam i pretnje nasiljem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.