Preti novi sukob među zemljama EU

Izvor: B92, 07.Mar.2024, 18:16

Preti novi sukob među zemljama EU

Među zemljama Evropske unije može doći do sukoba zbog nestašice vode, navodi se u poverljivom dokumentu Evropske komisije, koji citira Politiko.

U dokumentu se ističe da tendencija nedostatka vode raste, a do kraja veka česte suše prete da smanje ekonomski rast EU za 7 odsto.

U dokumentu se naglašava da deficit vode stvara rizike u gotovo svim aspektima životima: hrani i pijaćoj vodi, infrastrukturi, ljudskom zdravlju i glavnim vidovima ekonomske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delatnosti.

"Ovi rizici se mogu pojaviti u različitim formama, od kojih neki obuhvataju jačanje konkurencije kad su u pitanju vodni resursi među sektorima i vidovima korišćenja, uključujući potencijalni rizik od sukoba u državama članicama, kao i između država zbog prekograničnih vodnih resursa", navodi se u dokumentu.

U dokumentu se takođe navodi da su tako česte pojave kao što su poplave i suše već postale jedna od klimatskih pretnji sa kojima se suočava Evropa.

Prema proceni Evropske komisije: "Postoji 36 ključnih rizika po Evropu, od kojih su neki već na katastrofalnom nivou i imaju visoki stepen hitnosti". U nekim zemljama EU već se vode sporovi zbog vodosnabdevanja.

Katalonija u Španij,i koja je nastradala usled suša, pokušava da ubedi centralnu vladu zemlje da preusmeri vodu iz reke iz susednog Aragona.

U Francuskoj je prošle godine došlo do sukoba zbog planova stvaranja novih rezervoara za vodu.

Evropska komisija poziva članice da ubrzaju pripremu za borbu protiv klimatskih promene i navodi da veoma kasne u odnosu na planove. Usled promene klime, EK očekuje veći broj prirodnih nesreća kao što su suše, poplave, šumski požari, ekstremne vrućine, kao i epidemije, propadanje useva i oštećenje infrastrukture.

Klimatske promene, prema konzervativnoj proceni EK, mogu da smanje ekonomski rast Unije za 7 odsto do 2100. godine. Prema podacima EK za 2019. godinu, više od trećine (38 odsto) stanovnika država EU suočilo se s nestašicom vode. Godišnje, suša košta evropsku ekonomiju od dve milijarde do devet milijardi evra.

Uopšteno, veliki deo zemalja članica EU ima dovoljno vodnih resursa, ali suše postaju sve češće, pre svega su karakteristične za jug i zapad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.