Presuda francuskog suda: Pakt EU ne zahteva promene Ustava

Izvor: Blic, 09.Avg.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda francuskog suda: Pakt EU ne zahteva promene Ustava

Francuski Ustavni sud je danas presudio da sporazum Evropske unije o budžetskoj odgovornosti ne zahteva promene u ustavu, što oslobađa put za ratifikaciju tog sporazuma i otklanja mogući uzrok glavobolje za francuskog predsednika Fransoa Olanda.

Pomenuta presuda omogućava socijalističkoj vladi Francuske na čelu sa Olandom, koja je insistirala na tome da ne želi da dodaje propis o budžetu u ustav, da primeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sporazum već u septembru, uz pomoć "super-zakona" koji zahteva tek prostu većinu u parlamentu, prenela je agencija Rojters.

Reforma ustava bi zahtevala većinu od tri petine na posebnom zasedanju parlamenta i mogla je da proizvede široku debatu o Evropi, tokom kojoj bi se možda razotkrile podele u redovima Socijalista.

Kancelarija predsednika Olanda je posle presude suda saopštila: "Predsednik poziva vladu da što pre pripremi predlog zakona koji odobrava ratifikaciju sporazuma, kao i nacrt zakona kojim bi se garantovala primena tog teksta."

Povezane vesti: Vlada Grčke ukida desetine javnih organizacija Oland predlaže Pakt za privredni rast Savet Evrope traži hitnu promenu Ustava BiH Predložen pakt za zaštitu evra Britanci dobili podršku za ograničenje rasta budžeta EU

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.