Presuda HDZ-u prekretnica za političku transparentnost

Izvor: Southeast European Times, 19.Mar.2014, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda HDZ-u prekretnica za političku transparentnost

HDZ je prva politička stranka u EU koja je proglašena krivom za korupciju .

19/03/2014

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Zagreba -- 19.3.2014.

Okrivljujuća presuda izrečena bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) za korupciju upozorenje je svim političkim strankama, kažu eksperti i političari.

HDZ, koji je 16 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << vladao Hrvatskom, 11. marta je postao prva politička stranka koja je proglašena krivom za korupciju u EU.

Toj stranci, koja je trenutno u opoziciji, naređeno je da vrati oko 3,8 miliona evra.

„Izuzetno je važno da je HDZ kao stranka proglašena krivom. Ovom presudom hrvatsko pravosuđe je jasno poslalo poruku da je posao ove institucije da štiti građane od korupcije. Ovo je i poruka ostalim političkim partijama šta ih čeka ako se budu ponašale kao HDZ“, rekao je Davor Đenero, nezavisni politički konsultant i bivši profesor na fakultetu političkih nauka u Zagrebu, u izjavi za SETimes.

Vlasti kažu da je Sanader vodio plan izvlačenja skoro 2 miliona evra iz državnih firmi i institucija preko marketinške agencije Fimi Media od 2003. do 2009. godine, stvarajući nezakonitu finansijsku dobit za HDZ i sebe. Njemu je izrečena devetogodišnja zatvorska kazna.

Bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić osuđen je na tri godine zatvora, bivša glavna blagajnica HDZ Branka Pavošević na godinu i po dana, vlasnica Fimi Media Nevenka Jurak na dve godine, a bivši portparol HDZ-a i vlade Ratko Maček dobio je jednogodišnju kaznu, odnosno četvorogodišnju uslovnu. Jurakovoj je naloženo da vrati 350.000 evra.

HDZ je kritikovao presudu. „Žalićemo se na presudu“, rekao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko na konferenciji za novinare nakon izricanja presude.

Eksperti kažu da su politička korupcija, iznuđivanje i uplitanje u rad pravosuđa bili intenzivni u Hrvatskoj više od 20 godina, pa su političke stranke i njihovi lideri počeli da veruju da su nedodirljivi.

Borba protiv korupcije bila je ključni uslov za pridruživanje Hrvatske EU. Krivično gonjenje Sanadera, koje je počelo 2012. godine, kada je bivši premijer uhapšen u Austriji, smatra se najvećim slučajem korupcije u Hrvatskoj od kada je zemlja stekla nezavisnost.

„Ova odluka je važna iz dva razloga – zbog poruke da krađa javnih sredstava i iznuđivanje od strane političara neće biti tolerisani i da će se oni koji pokušaju to suočiti sa posledicama kao što su zatvor i vraćanje ukradenih sredstava“, kaže Nataša Srdoč, predsednica Atlantskog instituta za javnu politiku, u izjavi za SETimes.

„Preusmeravanjem suma koje su curile iz hrvatskog budžeta više od 20 godina, kroz finansiranje političke stranke i nezakonit odliv sredstava preko kriminala, korupcije i utaje poreza od strane korumpiranih političara i njihovih privatnih partnera u kriminalu, mogli su da se izbegnu visoki budžetski deficiti i zaduženost Hrvatske“, dodaje Srdoč.

Mnogi su zadovoljni presudom i hvale sposobnost države da reši takve slučajeve.

„Od iznosa koji su se spominjali prilikom izricanja presude u slučaju Fimi Media ljudima se vrti u glavi. Ključno je dokazati sposobnost države da oduzme imovinu kako je sud presudio“, rekao je Dragutin Lesar, predsednik Hrvatskih laburista – Stranke rada, u izjavi za SETimes.

Davorka Budimir, predsednica Transparensi internešenela Hrvatska, slaže se da zaplena ilegalno stečene imovine treba da postane praksa na suđenjima za korupciju i za drugi imovinski kriminal.

„Do ove presude većina stranaka prolazila je samo sa administrativnim sankcijama. Upravo završeno suđenje pokazalo je da se za netransparentno finansiranje može odgovarati čak i krivično“, rekla je Budimirova za SETimes. „No, što su mehanizmi sankcionisanja razvijeniji, a kazne veće, manipulacija je manje. TI predlaže da se stranke finansiraju isključivo članarinama i donacijama fizičkih lica, te da se zabrane donacije firmi i finansiranje stranaka iz državnog budžeta.“

Koji koraci mogu da se preduzmu kako bi se postiglo transparentno finansiranje političkih stranaka? Recite nam šta mislite o tome.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.