Premijer Hesena: Srbija ključna država regiona

Izvor: Vesti-online.com, 28.Feb.2017, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer Hesena: Srbija ključna država regiona

Premijer nemačke pokrajine Hesen Folker Bufije istakao je u utorak da je situacija u EU teška, da se svetska politika menja, zbog čega je važno da Evropa bude jedinstvena što nije moguće postići bez stabilizacije regiona zapadnog Balkana, u čemu Srbija ima centralnu ulogu.

On je, posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, na zajedničkoj konferenciji za štampu, kazao da je EU >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nepotpuna bez zemalja regiona.

- Mi smo ovde pre svega jer je Srbija ključna država regiona i zato želimo da vas ohrabrimo, vladu i građane, da nastave reformski proces, a tamo gde možemo da pomognemo, pomoći ćemo. Nismo ovde da delimo lekcije, već da pružimo konkretnu podršku u cilju zajedničke budućnosti - rekao je Bufije.

Takođe je rekao da je doputovao sa delegacijom pokrajine Hesen, u kojoj su predsednik pokrajinske skupštine, kao i predstavnici stranaka, što pokazuje koliko je veliko interesovanje koje u tom delu Nemačke vlada za Srbiju.

Bufije je ukazao na snažnu ekonomsku povezanost Hesena sa Srbijom, koju želi, kako je dodao, da produbi, i ujedno skrene pažnju preduzetnika u Hesenu na Srbiju kako bi se povećalo interesovanje.

Naveo je da parlament Hesena ima partnerstvo sa skupštinom Vojvodine, kao i da će Hesen posebno da se angažuje oko Novog Sada - kulturne prestonice 2021. godine.

- Saglasni smo da se ne smeju prećutati stvari, već se mora naći zajednička budućnost iako je teško - dodao je Bufije, zahvalivši premijeru Vučiću zbog namere da prizna nasleđe Podunavskih Švaba.

On je naveo da je prvi put bio u Srbiji kao dete, 1963. godine. Kako je dodao, puno vremena je trebalo i više generacija da se stvari dovedu na svoje mesto.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.