Prekogranična saradnja za bolju dijagnostiku MS

Izvor: B92, 04.Dec.2013, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekogranična saradnja za bolju dijagnostiku MS

Zahvaljujući prekograničnoj saradnji, uz podršku Evropske unije, u Vojvodini je započeto uspostavljanje prve baze podataka radi bolje dijagnostike multipla skleroze.

Radi se o projektu "MultScler", realizovanom u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije i to između Opšte bolnice u Subotici i Univerzitetske klinike u Segedinu, čija je završna konferencija održana danas u Subotici. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Direktor Opšte bolnice u Subotici dr Goran Bićanin istakao je da je "MultScler" drugi po redu projekat koji su zajednički realizovali Opšta bolnica Subotica i Univerzitet u Segedinu.

Prema njegovom mišljenju, zahvaljujući ovom projektu uspostavljena je dobra saradnja i komunikacija između stručnjaka ove dve ustanove, s obzirom na to da su timovi koji su učestvovali u realizaciji projekta imali dvogodišnju bilateralnu komunikaciju, čime su podigli nivo svojih znanja iz ove oblasti.

"Multipla skleroza je teško oboljenje koje napada centralni nervni sistem i kroz formiranje likvorološke banke podataka ćemo značajno podići kvalitet u dijagnostikovanju pacijenata koji gravitiraju ka našoj bolnici", rekao je Bićanin novinarima.

On je dodao da je u okviru projekta ova zdravstvena ustanova dobila značajnu donaciju u opremi koja je podigla nivo kvaliteta usluga laboratorije.

"Kroz znanja koja smo dobili kroz razmenu i opremu, postali smo referentna ustanova za dijagnostikovanje ove bolesti", kazao je Bićanin. Načelnica Odeljenja neurologije Opšte bolnice u Subotici dr Livija Despenić ocenila je da formiranje te banke podataka i registra obolelih od multiple skleroze, u smislu formi bolesti i dosadašnjeg načina lečenja, treba da omogući bolju dijagnostiku i lečenje.

"Nacionalni registar za multipla sklerozu još ne postoji, pa su ovo prvi koraci formiranja baze podataka i registra i u tome je još veći značaj ovakvog rada", rekla je dr Despenić.

Ona je precizirala da je multipla skleroza zapaljensko i neurodegenerativno oboljenje koje, uglavnom, donosi invaliditet, ne skraćujući životni vek.

U Okrugu od 200.000 stanovnika, prema podacima dobijenim kroz ovaj projekat, obolelih od ove bolesti ima 170, što se uklapa u svetsku statistiku.

Realizacijom ovog projekta, u Subotici je započeto formiranje "banke likvora", ali i istraživanje neuro-imonologije likvora, što će, prema oceni Despenićeve, biti veoma značajno za dijagnostiku.

"Kada se formira banka likvora, to će biti neizmeran izvor daljih naučno-istraživačkih projekata, kao i prekogranične saradnje", dodala je Despenićeva. Vrednost ovog dvogodišnjeg projekta, koji je sufinansirala Evropska unija, nešto je manja od 350.000 evra.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prekograničnom saradnjom do bolje dijagnostike

Izvor: Blic, 04.Dec.2013

Zahvaljujući prekograničnoj saradnji, uz podršku Evropske unije, u Vojvodini je započeto uspostavljanje prve baze podataka radi bolje dijagnostike multipla skleroze. ..Radi se o projektu "MultScler", realizovanom u okviru IPA programa prekogranične saradnje Madjarske i Srbije i to izmedju Opšte...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.