Pregovori sa Prištinom krajem oktobra?

Izvor: Vesti-online.com, 18.Sep.2010, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori sa Prištinom krajem oktobra?

Evropska unija intenzivno radi na pripremama za početak dijaloga Beograda i Prištine, a prema izvorima prištinskog lista ''Koha ditore'', pripreme o razgovorima idu tako brzo da administracija u Vašingtonu očekuje da pregovori počnu krajem oktobra.

Takva instrukcija, navodi list, biće preneta sledeće sedmice predsedniku i premijeru samoproklamovane >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << republike Kosovo Fatmiru Sejdiuu i Hašimu Tačiju u Njujorku, gde će se, između ostalih, sastati sa komesarkom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"Evidentno je da u nedostatku lokalnog dnevnog reda Prištine i Beograda, Brisel, potpomognut Amerikom, izgleda odlučio da sam izradi agendu o mogućim tačkama dijaloga", prenosil list, pozivajući se na diplomatske izvore.

Navodi se da bi prve teme razgovora bile pitanja granica na severu i zaštita verske i kulturne baštine.

U sedištu EU, kako navodi "Koha ditore", isključuju mogućnost pregovora o statusu Kosova, ali kažu da u određenoj fazi treba da se razgovara o specijalnom statusu severa "počevši od realnog stanja na terenu".

Izvori lista u EU ističu da će sledeće sedmice imati "konsultacije sa stranama" (Beogradom i Prištinom), navodeći ih kao neophodne, jer je, kako kažu, "proceš dijaloga zasnovan na konsenzusu" .

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.